По същество, правилното функциониране на всички органи зависи от здравословното функциониране на черния дроб, което води до извода: "Вие сте толкова здрави, колкото е здрав черния ви дроб". Много хора вземат разнообразни видове лекарства за лечение на най-различни заболявания, но всички тези химикали въздействат върху черния дроб. Разбира се, има много природни средства – билки и растителни храни, които укрепват здравето на черния дроб и помагат в случаите на хепатит B и C, мастна инфлитрация на черния дроб, цироза. Следват топ 8 полезни растения за черния дроб:

Артишок

Артишокът представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение. Използва се в европейската медицина още през 18-ти век, поради защитния ефект върху клетките на черния дроб. Установено е, че стимулира чернодробната регенерация и производството на жлъчка, което е от съществено значение за разграждане на токсичните вещества. Някои клинични проучвания също показават ефективност на артишока при понижаване нивата на триглицеридите. Екстракът от артишок е изключително мощен защитник на черния дроб. Антиоксидантът цинарин стимулира отделянето на отпадъчни продукти от клетките на черния дроб и ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности и соли. Интересен е фактът, че цинаринът не може да се открие в нито един друг зеленчук или плод.  За храна той е много полезен за хора с повишена киселинност на жлъчния сок, тъй като съдържа значително количество соли на калия и натрия, които имат алкално въздействие.

Бял трън

Билката бял трън е една от най-ефективните хепатопротектори. Активните съставки на тръна играят роля в стабилизацията на биомембраните на хепатоцитите, повишават съществено детоксикиращата и антиоксидантна активност на черния дроб, вкл. и синтеза на глутатиона. Едновременно с това се стимулира синтеза на белтъци и регенеративните процеси, което обуславя възстановяването на повредените клетки на черния дроб. Белият трън усилва образуването на жлъчка и ускорява отделянето й, нормализирайки по този начин процесите на храносмилане и обмяната на веществата. Ето защо растението се използва при остри и хронични хепатити, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични поражения на черния дроб в резултат на отравяне с различни химически съединения, в т.ч. алкохол, отровни гъби и лекарствени препарати.

Продължава с глухарче, женско биле, куркума, корен от цикория, астралагус, червено цвекло

Глухарче

Билката се използва и като чернодробен и храносмилателен тоник. Корените на глухарчето имат  антиревматично, диуретично, леко слабително и подпомага отделянето на жлъчен сок. Билката се използва при чернодробни увреждания и камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. В научно изследване резултатите потвърждават, че ползите, получени при чернодробните функции се дължат на антиоксиданти и противовъзпалителен ефект. Освен неговите листа, корените на глухарче са популярни като диуретик и се използват от билкарите за борба със стеатоза на черен дроб и цироза. В миналото есенните корени на глухарчето се нарязвали на ситно, сушали се, след което се изпичали за 20 мин. на 180 градуса. И след като печените глухарчета се смилали, се използвали като заместител на кафето.

Женско биле (сладък корен)

Американското онкологично дружество споменава женско биле като мощен билков продукт за лечение на заболявания на черния дроб - хепатит и рак. Друго проучване съобщава предимствата на женско биле, свързани с производството на интерферон, който е отговорен за способността на растението да протектира черния дроб от вредните отрови и да разрушава вирусите на хепатит В.

Куркума

Подправката куркума стимулира ензимите, които детоксикират кръвта в черния дроб. Изследователи от Калифорнийския университет са открили, че те се борят с канцерогените и ограничават разпространението на злокачествените клетки. Първоначалните изследвания предполагат, че екстракти от куркума могат да блокират репликацията на вируса на хепатит В. Освен това, куркумин, активната съставка в куркума е доказано в клинични проучвания, че намалява триглицеридите, които са свързани с метаболитни нарушения като затлъстяване на черния дроб и диабет.

Продължава с корен от цикория, астралагус, червено цвекло>>>

Корен от цикория

Билката се използва традиционно за лечение на чернодробни заболявания. Древните египтяни го използвали за пречистване както на черния дроб, така и на кръвта. Освен това, се смята за ефективно средство срещу образуването на камъни в жлъчката и черния дроб. Според изследване, корен от цикория действа основно чрез увеличаване на производството на жлъчка. По този начин голямото количество жлъчка разгражда излишните мазнини, което от своя страна води до по-добри показатели на кръвта. В дългосрочен план това се отразява положително върху здравето и на черния дроб, и на жлъчния мехур. Корен от цикория е ефективен за защита на черния дроб от вредните последици от пиенето на прекомерно количество кафе. Наскоро е изолирано фенолно съединение ескулетин, с което се обяснява хепатопротекторното действие на цикорията.

Астралагус

Смятана за една от най-важните билки, открита от китайците, астралагус може да се окаже една от най-полезните билки за черния дроб. Резултати от научно изследване показват, че тази билка е в състояние да регенерира увредения черен дроб, както и да го предпазва от евентуално допълнително увреждане. Притежава способност да намалява киселинността в стомаха, както и да участва в изхвърлянето на химически токсини и тежки метали от тялото. Подобреното храносмилане води до по-добра моторика на червата. В дългосрочен план, това повлиява положително и на черния дроб.

Червено цвекло

Цвеклото се разглежда като един мощен природен лек за черния дроб. Бетанинът е вещество, намерено в сока на цвеклото, с доказано по-добро усвояване на белтъчините и подобряване работата на черния дроб. В допълнение, цвеклото съдържат различни други полезни вещества, включително пектин, който се смята за помощник в прочистването на токсините, отделени от черния дроб. Лекарите обаче предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна дезинтоксикация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава. Пречистващите свойства на червеното цвекло помагат при лечението на хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане.