Според практикуващия в САЩ индийски лекар д-р Дийпак Чопра, в живота ни има три вида хора. Едните се тези, с които си помагаме взаимно. Те имат куража и съзнанието да направят чудеса за нас, когато имаме нужда от помощ. Проявяват сила и постоянство да ни помагат, за да преодолеем своето страдание, особено когато нямаме нужната сила за това.

Други приемат страданието ни като неудобство и досада

Те ни оставят да се справяме сами, без да се интересуват особено от ситуацията, в която се намираме. Предпочитат да се държат на разстояние, за да се чувстват добре самите те.

Има пагубни взаимоотношения, които ни нараняват

Тези наши приятели или близки хора искат ситуацията да не се променя. Не си дават сметка, че не се интересуват от  дискомфорта, в който се намираме. Те очевидно не приемат присърце нашето благополучие.

Всеки може да преброи по колко души от всяка категория има в своя живот.

Оценявайте околните само по това как се отнасят към вас, когато имате трудности

Когато ги преброите, следвайте следното поведение:

  • Ще споделям проблемите си с онези, които искат да ми помогнат. Няма да отхвърлям искрените предложения за помощ от гордост, несигурност и съмнение.
  • Не бих споделял/а вече проблемите си с хора, които умишлено ме пренебрегват.
  • Ще се отдръпна от хората, които искат да ме наранят. Не мога да си позволя да поемам токсичното им въздействие. Ако изводът е да се държа на разстояние от тях, ще го направя.
Повече по темата може да прочетете в "Книгата на тайните" на Дийпак Чопра.