Независимо когато се случва, въпреки всичко и всички нощните пристъпи не са случайно физиологично явление. 

Чрез подобни обстоятелства, тялото ни предупреждава, че нещо се случва на дълбоко ниво в организма и съзнанието. 

Замислете се, със сигурност Ви се е случвало (поне) веднъж в живота. Става въпрос за онзи трепет, разтърстващ тялото, когато сме на път да се потопим в дълбок сън. Рязък, изненадващ, този феномен е повод учените да се заинтересува от причините, пораждащи нощните пристъпи.

Наскоро стана ясно, че т.нар. синдром "хипнотичната атака" се дължи на вътрешен дисбаланс, породен от стрес и свръх натоварване. Той се проявява, когато човек е изтощен и самото заспиване става (твърде) бързо от обичайното.

Други фактори, стимулиращи подобни импулси са храните и напитките, водещи до превъзбуда. Да, прекомерната консумация на алкохол, никотин и/или кофеин е в основата на всичко. Стресът също е източник на физическа или психическа умора. 

В подобни моменти мозъчната дейност се ускорява, а съзнанието погрешно интерпретира физическото състояние, и първосигнално провокира трепет, разсейващ рязкото унасяне. Причината? Внезапното заспиване наподобява спирането на сърдечната дейност. Всичко това се случва за секунди, затова тялото поражда подобни пристъпи, за да го "съживи". 

За пореден път се убеждаваме, колко вреден е стресът за здравето. Повод (отново) да се замислим за начина, по който гледаме на живота и работата си. Заслужава ли си?