След 3-ия месец детето започва да различава цветовете и да има предпочитания заради цвета на играчките. Сред първите знания, които даваме на децата е да разпознават основните цветове. Но, има хора, които са с вроден цветови дефицит. Проучвания по въпроса показват, че всеки 12-ти  мъж има някакво затруднение при възприемането на различните цветове. Това може да се устонови с теста на Ишихара, създаден преди 98 години в Токийския университет от японския професор д-р Шинобу Ишихара.

Тестът Ишихара включва 38 цветни табла, всяко от които се състои от кръгове с различна големина и цвят. Някои кръгове образуват число или геометрична фигура, които достатъчно ясно се открояват за хората с нормално цветоусещане. Тези цветни фигури са невидими за хора с нарушения, например далтонизъм, проявяващ се в неразличимост на червения от зеления цвят. Това е важно да се установява преди да се даде удостоверение за правоуправление на автомобил.

Когато човек не може да различава всички от цветовете, се използва терминът дисхроматопсия. Това не е болестно състояние, а просто аномалия на човешкото зрение. Вродената цветна слепота на този етап не може да бъде отстранена.

Гениалността на таблата на Ишихара, се състои във възможността да се прави диагностика на четирите разновидности на цветната слепота.

Четири вида табла на Ишихара:

Първи вид - На тях хората с нормално цветно зрение могат да различат, скритата в изображението на таблото фигура.

Втори вид - Хората с дефект на цветното зрение виждат различна фигура от хората с нормално цветно зрение.

На табло №19 фигурата може да се разпознае само от хора с дефект на цветното зрение.

Четвърти вид табла, които служат да се определи не само вида, но и степента на дефекта (протанопия, деутеранопия, тританопия. Ако не се различава синьо, това е тританопия; ако не се различава зеленият цвят, това е деутеранопия; ако не се различава червен - протанопия. 

При монохроматизъм човекът не различава определени цветове и ги вижда като нюанси на сивото.

Свързана статия: