Термографията е метод, създаден по време на Втората световна война в САЩ за нощно виждане на живи обекти. Днес той намира приложение в медицината като диагностичен метод. 

Ако човек лъже, се регистрира по-висока температура в областта на носа 

и в мускулите от вътрешната страна на очните орбити. Допълнително при усилена умствена работа температурата на лицето се понижава, докато при безпокойство температурата на лицето се покачва.

"Термограмата отразява обективното и умствено състояние на изследвания човек, и позволява да се види какво чувства или мисли той.”,

обобщава проф. Салазар от Секцията по Експериментална физиология към Университета на Гранада.

Учените установили промяната в температурата на лицето при различните чувства и усилия. При пациентите с някои неврологични заболявания като множествена склероза, тялото започвало да губи фината регулация на телесната температура, което те установявали бързо и  лесно чрез термографията.

Учените демонстрират температурна асиметрия в двете половини на тялото

и промени в топлината на различните области, като резултат от физическото, умственото и емоционално състояние на изследвания човек.

У нас има специалисти, които използват термографското изследване. Методът е безболезнен, безвреден и много бърз за изясняване на болестното състояние. С него могат да се установят възпалителни процеси напр. в синусите, в гръдния кош,в коремната област, както и да се докаже наличие на раково образувание.