Все по-често се замисляме за това как живеем, какво консумираме и достатъчно ли е това, което правим за себе си и близките си хора. Започнахме да се интересуваме от "супер храни", започнахме да "разбираме" от съставки, калории, препоръчителен дневен прием, добавки, подобрители и овкусители. Дали обаче наистина вникваме във всичко, което четем на етикетите и дали разбираме всичко, което чуваме от телевизионния екран? Витамини, минерали, антиоксиданти, фибри… списъкът е дълъг и може да бъде обогатяван и адаптиран според разбиранията, теченията, модата и теориите. Именно поради тази причина решихме да се заинтересуваме от едни много цитирани напоследък вещества и да разберем дали знаем достатъчно за тях. Какво ни дават те и наистина ли са толкова важни и полезни за нас?

Ето какво ни разказа нашият приятел д-р Райна Стоянова, чиито статии, посветени на закуската, са ви може би добре познати:

Фибрите са наричани още хранителни влакнини или баластни вещества и са съставка, която може се съдържа в зеленчуците, плодовете, зърнените култури и варивата. В групата на фирите спадат целулозата, лигнинът, пекинът, желатинът и др. Животинските продукти, като месо, мляко, сирене, яйца не сдържат никакви фибри и можем да кажем, че храните богати на мазнини са бедни на влакнини и обратно. Може би сте чували за многобройните ползи от приема на фибри, но аз ще се опитам да ги систематизирам, като акцентирам върху основните им ползи за човешкия организъм и по този начин да отговоря на въпроса "Защо трябва да приемаме фибри с храната и как ни помагат те?"

  1. Фибрите пoнижават нивото на "лошия“ холестерол, тъй като пречат на тялото ни да усвои напълно някои мазнини и по този начин намаляват риска от развитие на атеросклероза и други болести на сърдечносъдовата система;
  2. Също така, фибрите забавят скоростта на смилане на храната в стомаха ни, като правят абсорбцията на въглехидратите продължителна и така понижават гликемичния индекс. Те допринасят за контрола на инсулиновата секреция в организма;
  3. Фибрите помагат за перисталтиката на червата, действат благоприятно при констипация и други проблеми с дебелото черво;
  4. Хранителните влакнини намаляват апетита, тъй като засищат, и спазването на диета не е толкова трудоемко, когато консумираме богати на фибри храни;
  5. Фибрите се свързват с токсините и канцерогените в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма ни.

Следователно фибрите се делят на два основни вида: разтворими и неразтворими. Към първите спадат овесените трици, варивата, боба, необелените плодове и зеленчуци. Те образуват слой, подобрен на гел, около храната и по този начин забавят всмукването на глюкозата.

Неразтворимите фибри се съдържат в пълнозърнестите продукти и суровите зелени растения – те помагат за бързото изпразване на червата и прочистването на организма от токсини.

За да се чувстваме добре, е препоръчително да приемаме по 14 грама на всеки 1000 килокалории, но трябва да бъдем внимателни. Ако прекалим с фибрите, е възможно да възникнат стомашно-чревни газове, свързани най-вече със свръхпродукцията на газове. Богатият на фибри нискоенергиен или вегетариански режим, особено при по-продължителен период от време, може да доведе до недостиг на калций, желязо, цинк и витамин В12.

Съвети за увеличаване на количеството фибри в храната:

  • Започнете деня си с пълнозърнест флейкс;
  • Избирайте пълнозърнести продукти и сверявайте етикетите;
  • Избирайте пълнозърнеста паста, спагети и ползвайте пълнозърнесто брашно;
  • Вместо фреш или сок от плодове, хапнете самия плод, това ще ви снабди с много повече фибри;
  • Приемайте фибри под формата на хранителна добавка.

Не забравяйте, че храните, богати на фибри съдържат и други видове въглехидрати, така че все пак следете за общия им прием.

Накрая на всяка седмица, в продължение на месец, очаквайте АНКЕТА, свързана със стаиите, посветени на балансираното хранене. Периодично ще имате възможност да играете за 5 награди от NESTLÉ® FITNESS®, а накрая, ако отговорите правилно на въпросите от последната пета анкета, ще можете да участвате в томбола за ваучер за натурална козметика на стойност 250 лв. Приятно четене и УСПЕХ!