Всички знаем колко е важно да сме добре отпочинали, за да бъдем пълноценни и адекватни в изпълнението на ежедневните си задачи, независимо дали те са свързани с работа, семейство или пък нещо друго.

Затова решихме да се поразровим и да открием какво е добре да предприемем, в случай, че сънят ни е недостатъчен или е просто некачествен.

Определете си час за лягане

Изберете този, в който най-често ви се доспива и по възможност – нека бъде поне 8 часа преди момента за ставане. Спазвайте го за една седмица и забележете кога се събуждате сутрин. Ако имате нужда от будилник, трудно ви е да станете от леглото или сте изморени през деня, то значи 8 часа не са достатъчни за вас. Преместете часа си за лягане с 15 или 30 минути по-рано през следващата седмица. Правете го колкото пъти е необходимо, докато не се научите да се събуждате без аларма и да се чувствате едновременно с това енергични през деня. Спазвайте тази схема дори и през уикендите.

Дайте си време да се събудите

Дори и с адекватна почивка, не очаквайте да се събудите с широко отворени очи и да размахвате весело опашка. Тялото ви е направено така, че да се разбужда постепенно, достигайки връхна точка в късната утрин и още веднъж в късния следобед или ранната вечер.

Спете без прекъсвания

Знаем, че това понякога е невъзможно. Но накъсаният сън, дори и да продължава с часове, не ви възстановява физически или умствено, и причинява постоянна сънливост. Освен това пречи на способността ви да заучавате нови неща, на паметта, на продуктивността и на креативността. Много хора натискат бутона за спиране на звъненето, мислейки че ще поспят още малко след като алармата спре. Особено вредно е ако сте си нагласили часовника да звъни на всеки 15 минути. По-добре си легнете с час по-рано.

Избягвайте кофеина след 14:00 часа

Това е магически куршум, който само с един изстрел помага на заспалото ви същество да се справи с деня. Кафето е и най-разпространеният наркотик в света. За съжаление то е също така и най-честата причина за инсомния. Всяка чашка кафе (или кола, енергийна напитка, шоколад…) след 14:00 часа, много вероятно ще пречи на съня ви по-късно. Кофеинът остава в тялото ви 6 часа.

Наваксайте изгубения сън възможно най-скоро

На всеки два часа, в които сте буден, се полага по един час сън. Наваксайте като си легнете по-рано, вместо да спите до по-късно. Не се опитвайте да компенсирате много часове пропуснат сън през седмицата, като спите цяла събота и неделя. Това е все едно да се опитвате да отслабнете, спазвайки диета само през уикендите. Ако спите до обяд в неделя, няма да сте изморени достатъчно вечерта и в понеделник ще трябва да лазите до работа, защото сте си легнали твърде късно.

Избягвайте алкохола три часа преди сън

Много хора смятат, че той помага, но всъщност това са глупости. Алкохолът не е успокоително. Питие след работа или с вечерята се отразява добре на организма, защото тялото ви има достатъчно време да го абсорбира. Но ако пиете през трите часа точно преди да си легнете, почивката ви няма да бъде качествена.

Загасете светлините

Направете спалнята си колкото е възможно по-тъмна. Ако светлини от улиците влизат през прозореца, дръпнете пердетата или спуснете щорите. Изгасете всички източници на светлина – лампичката на компютъра, на дигиталния часовник. Светлината дразни очите, дори и когато сте със спуснати клепачи. Освен това, ако покриете часовника с нещо, няма да гледате постоянно колко е късно е станало, което ще ви донесе допълнително спокойствие.

Вижте продължение на темата - ТУК.