Защитете ДНК-то си
С напредване на възрастта, окончанията на нашите хромозоми - наречени теломери - стават по-къси. Това прави хората по-уязвими към болести. Може би си мислите, че това е нещо, на което не можете да повлияете, но най-новите медицински няма изследвания показват друго. Някои промени в начина на живот могат да стимулира ензим, който повишава дължината на теломерите. Диетите и физическите упражнения могат да защитят теломерите. Придобиването на такива здравословни навици може да забави стареенето на клетъчно ниво.

Бъдете добросъвестни
Един от най-добрите и силни критерии за дълъг живот е чистата съвест. Изследване, проучвало вниманието към детайлите у хората и тяхното постоянство, установява, че добросъвестни хора правят повече неща, за да защитят своето здраве.

Създайте приятелства
Сигурно сте благодарни на приятелите си за това, че ви подкрепят в трудни моменти, че ви дават пари назаем, че ви помагат, ако се местите в нова квартира. Но знаехте ли, че приятелите могат да ви помогнат да живеете по-дълго. Австралийски изследователи открили, че хората, които имат добри социални връзки и много приятели, живеят с около 10 години повече, в сравнение с хората с малко приятели.

Избирайте приятелите си внимателно
Сигурно знаете максимата – С какъвто се събереш – такъв ставаш. Ако хората от вашата компания водят здравословен начин на живот, няма как поне малко това да не повлияе и на вас самите. От друга страна, и затлъстяването е социално заразно зло. Ако цялата компания отива да хапне мазни бургери, трудно ще устоите на масовото желание. Дори волята ви да е силна и да си представяте здравословни кълнове люцерна.

Откажете цигарите
За никого не е тайна, че отказването на цигарите е едно от най-добрите неща, които можете да направите за своето здраве. Според британско изследване, провеждано цели 50 години, ако откажете цигарите на 30 години, може да увеличите продължителността на живота си с цяло десетилетие. Спирането на този вреден навик по късно – съответно на 40, 50, или 60, увеличава продължителността на живота с  9, 6, или 3 години.

Подремвайте следобед
Сиестата е характерна за много държави по света, особено тези с тропичен климат. Горещите следобеди се прекарват в сън просто защото хората нямат сили за друго. Всъщност кратката дрямка не е само начин горещият и ленив ден да мине по-бързо. Съвременно проучване сред 24 000 участници, установява, че ако редовното подремвате следобед, вероятността да получите сърдечни заболявания намалява с около 37%.

Хранете се като гърците и японците
Средиземноморската диета е една от най-здравословните. Тя съдържа богат прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин и риба. Този режим на хранене значително намалява риска от метаболитен синдром - комбинация от затлъстяване, повишени нива на кръвната захар, повишено кръвно налягане, и други фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет. Японците пък са едни от хората с най-дълъг живот в света. Изследователите отдават това на храните, които традиционно се ядат в региона - зелени и жълти зеленчуци. Факт е, че в Окинава имат навика да изяждат само 80% от храната в чинията си.

Омъжете се
Различни проучвания показват, че омъжените жени надживяват неомъжените. Много изследователи откриват причината във факта, че жените със семейство се чувстват по-спокойни, винаги усещат подкрепата на съпруга си и са по-добре материално. При разведените и вдовиците се наблюдава по-ниско ниво на смъртност от жените, които никога не са сключвали брак.