В отговорите на анкетата Какво използвате срещу запек? от всички гласувалите 2/3 прибягват до природни средства. За тези, които не знаят за тях, предлагам няколко лесни правила и средства, стимулиращи дейността на червата. Редовното изчистване на червата е тайната на дълголетието.

Сутрин на гладно изпийте чаша топла вода с лъжичка мед. След това извлека от ленено семе, който сте си приготвили от вечерта. За целта

една лъжичка ленено семе се залива с 200 мл студена вода.

На сутринта изпийте водния екстракт, който действа отлично върху моториката на червата. С извлека от ленено семе проявете търпение и пийте всеки ден в продължение на един месец.

”Редовен стомах” се постига с правилно подбрана храна, което означава да има хранителни продукти богати на целулоза, която поглъща водата и увеличава обема на изпражненията.

Плодове с доказано слабително действие са крушите, тиквата, гроздето, смокините, сини сливи,

конфитюрът от рози. Есенните зеленчуци – сурово и кисело зеле, морковите, ряпата също са препоръчителните храни срещу запек. За по-пълно разграждане на поетата храна е важно да се дъвче дълго. Не бива да се  смесват много храни на едно ядене, а почивката след хранене за няколко минути е много полезна.

Срещу подуване на стомаха след нахранване изпийте чаша чай от семената на копър

или анасон. Направете самомасаж на корема, като с двете ръце една върху друга с въртеливо движение бавно натискате корема по посока на часовниковата стрелка. Това е и естествения ход на движението в червата.

Вечер си направете отвара от зърнастец или от майчин лист (сена)

Една лъжица от билката се слага във вряща вода 250 мл за 5 мин. След като изстине, прецедете и изпийте течността. Пие се вечер преди лягане, за да настъпи ефекта на очистване на следващата сутрин.

Обездвижването също е причина за развитие на лениви черва особено при хората на интелектуалния труд. Препоръката е за 5-10 мин ежедневно извършване на гимнастика, коремни преси или колело във въздуха, които ще допринесат за засилване на тонуса на коремните мускули, а това е изключително важно за процеса на изпразване на червата.