Емблематичната украса на зелената салата през пролетта са репичките (Raphanus sativus). Последните изследвания показват, че този зеленчук има доказани антиоксидантни свойства. Предпазва от рак на храносмилателния тракт и на белия дроб, чрез блокиране на канцерогенните вещества в тялото. 

Съдържащото се в репичките етерично масло от своя страна активира секрецията на храносмилателните жлези и предотвратява образуването на жлъчни камъни.  

Репичките се отличава с високо съдържание на фибри, които регулират изпразването на червата, поради което присъстват в диетите срещу излишните килограми.

Богати са на фитоензими, които помагат за по-доброто усвояване на протеините и засилват метаболизма. Понижават нивото на "лошия" холестерол.

Значителното количество на фолиева киселина, калций и ценните за организма микроелементи, сред които са магнезият, калият, фосфорът и желязото, правят този зеленчук полезен срещу пролетната умора.

Наличието на фитонциди, които придават острия лютив вкус, дават допълнително противовирусно действие. В комбинациия със съдържание на витамин С репичките укрепват имунната система срещу пролетните инфекции. Разбира се, не бива да се прекалява с консумацията им, защото причиняват газове и подуване на стомаха с нежелан дискомфорт.

Ползите от консумацията на репичките:

- Предпазват от развитие на ракови заболявания.

- Пречистват кръвта.

- Благоприятно повлияват функцията на щитовидната жлеза.

- Стимулират храносмилателните процеси.

- Премахват лошия дъх в устата.

- Облекчават менструалните болки.

- Притежават бактерициден ефект.

- Забавят процесите на стареене.

Репичките се отглеждат почти навсякъде като зеленчукова култура повече от 3000 г., поради факта, че са издръжливи и непретенциозни към атмосферните условия и почвата. Сред популярните сортове на кореноплодния зеленчук са: "Софийски превъзходни", "Бисер", "Червени с бели опашки", "Сакса 2", "Любими".

Още по темата прочетете нататък: