Световният ден на съня е ежегодно събитие, което цели да информира хората колко важен е сънят и до какви проблеми може да доведе недоспиването. Датата се мени спрямо Пролетното равноденствие, като винаги е в петъка преди него. Тази година е на днешния 16 март, а през 2019-а ще бъде на 15 март.

Важно е да си осигурявате достатъчно време за почивка, особено при наличието на проблеми със съня. Известен факт е, че възрастните трябва да се стремят към 8 часа сън през нощта. Това е важно за цялостното здравословно състояние на организма и оказва влияние върху психиката. Много хора пренебрегват необходимостта от почивка и затова денят обръща внимание върху важността на хубавия сън.

Недоспиването има отражение върху много аспекти от съвременния натоварен живот – здраве, образование, шофиране и дори върху социалните ни умения. Целта е днес хората да се подтикнат към едно често пренебрегване действие – здравия сън. Лозунгът на 2018-а е: "Присъединете се към света на съня, запазете силите си, за да се насладите на живота".

Това е 11-ия годишен Световен ден на съня, който се организира от Световното дружество за сън и е основан от Световната асоциация по сънна медицина и Световната федерация по сън.

Недостигът на сън води до негативни последствия. Чрез достатъчно сън, може да повишите имунитета си, да ограничите риска от диабет и да се увеличи умственото ви благосъстояние. Здравият сън може да повлияе дори върху проблемите свързани с плодородието. Недоспиването не само вреди на здравето ви, но и оказва негативно влияние върху визията. Често, когато сме недоспали, изглеждаме летаргично и уморено, а понякога дори се образуват тъмни кръгове под очите.

Снимка: istockphoto.com

Препоръчителни часове варират спрямо възрастта, но според Националната служба по здравеопазване в Англия старото правило важи - повечето хора се нуждаят от около осем часа сън на нощ, за да функционират нормално.