Усмихнатото лице излъчва чар, а широката усмивка скъсява дистанцията при контакт с непознати  хора. Но, може ли да има чаровна усмивка, без здрави зъби? Затова цяла индустрия работи в помощ на стоматологията с всичките й специалности  за вадене и възстановяване на зъбите или подравняването им с ортодонтски технологии.

Затова пък, поддържането на добра орална хигиена е лична грижа. При консумацията на сурови плодове и зеленчуци механично се изчиства зъбната повърхност. 

Яденето на необелена сурова ябълка премахва налепите по зъбите и масажира венците,

а също подхранва организма с почти всички необходими витамини и микроелементи. Ежедневната консумация на прясно и кисело мляко доставя необходимите калций и фосфор за изграждането на здрава зъбна тъкан. Френският маниер да се завърши храненето със сирене, също е здравословен, защото препятства развитието на микроорганизмите, които образуват кариеси.

Освен това, здрави зъби се поддържат най-добре с миенето на зъбите с четка и паста за зъби. Отговорите в анкетата ”Колко често си миете зъбите?” – показват, че основно се практикува измиването им сутрин и вечер.

Сутрин - за красота, а вечер - за здраве,

както е според народната традиция. Това е достатъчно, ако след обедното хранене ги изплакваме с вода или подъвчем дъвка. Няма спор, че перфектният модел е миенето им след всяко хранене. Единственото предупреждение от денталните лекари е да се избират меки четки, които да бъдат по-малки и да не се претриват шийките на зъбите от енергичното четкане в хоризонтална посока наляво - надясно.

Препоръчва се четкане с кръгови движения върху всеки зъб

За да стане по-ясно за децата, на тях може да се обяснява, че докато мият зъбките, с четката рисуват пушек от комин. Неслучайно движението на електрическите четки за зъби също е кръгово. Зъбните четки трябва да се сменят на 2-3 месеца, като някои имат промяна в цвета, което напомня, че трябва да бъдат сменени. Добре е да се купуват всеки път различни по състав пасти за зъби.

Жабуренето с вода за уста с дезинфекциращ ефект

допринася за хигиената на цялата устна кухина. Не по-маловажно е, че някои от тях съдържат и етерични масла, което придава свеж дъх в устата.

Сутрин е препоръчително със специална стъргалка да се "изчетква" езика от насъбрания налеп през нощта. Съществуват пластмасови или медни стъргалки, а някои хора за тази цел използват по-остра лъжица.

Освен клечки за зъби, може да се използват зъбните конци,

когато зъбите са плътно подредени и се налага да се изчисти пространството между тях. Зъбните конци, са пропити с восък и много леко проникват между зъбите и ги освобождават от задържаната там храна. 

По време на профилактичен преглед при дентален лекар може да се  попита дали имате нужда да ви изчистят зъбния камък. Красота на усмивката в пълният й блясък може да се постигне след като здравите и чисти зъби бъдат подложени и на процедура за избелване. Така поддържана, добрата орална хигиена може да гарантира здрави зъби и красива усмивка години напред.

Демонстрация на правилно четкане на зъбите вижте във видеоматериала ”Хигиена на зъбите”.