За певците и музикантите, свирещи с инструменти с единичен или двоен мундщук, е изключително важно поддържане на точно определена влажност в устата. Слюнчената секреция зависи от състоянието на нервната система. Познат ни е ефекта (устата се напълва със слюнка) само при мисълта за лимон или вкусна храна – прочутият рефлекс на Павлов. Гъстотата на слюнката се влияе също и от твърдостта и вкуса на храната.

За суха уста се говори, когато бучка захар под езика се стапя за повече от 4 мин.

Когато тази сухота продължава по-дълго време, може вече да е признак на заболяване – синдром на Gougerot –Sjogren, който включва и сухо око, и ставни смущения.

Редица лекарства имат като страничен ефект пресъхване на устата, напр. някои диуретици, антидепресанти, експекторанти, антиспазмолитици, аналгетици. Сухота в устата се получава и при силни емоции. Професионалистите знаят начините за

бърза стимулация на секрецията чрез масаж на слюнчените жлези

или консумация на кисела храна. Съществуват и лекарства като ефедрин за стимулиране на слюнната секреция.

Хомеопатията разполага с редица средства в зависимост от степента на сухота в устата и субективното усещане:

  • Натриум муриатикум - при силна жажда, усещане за ”косъм върху езика” и сърцебиене, особено при стрес от излизане пред публика.
  • Аконитум напелус помага при мравучкане по устните и върха на езика, горчив вкус и жажда, в резултат на страх.
  • Друго хомеопатично средство за суха уста е нукс мосхата, когато слюнката е като памук, езикът залепва за небцето и се съпътства от непреодолима сънливост.

Предимството на хомеопатичните средства е, че са безвредни, с меко въздействие и към тях няма привикване. Повече по темата може да прочетете в книгата на д-р Франк Шофрю ”Здравето на музикантите и певците”.