Много и различни са причините, които създават потребност на хората да посягат към алкохола и неусетно, постоянството в този навик довежда до развитие на алкохолна зависимост. От редовната употреба на алкохол хората дори започват да си приличат. Общото между тях е болестната страст към алкохола. Специалистите разпределят, развилите зависимост в четири групи:

  • Биохимични зависими
  • Психологически зависими
  • Психоенергийно зависими
  • Духовно зависими

Тези, които обичат самия вкус на алкохола и непрекъснато търсят нови вкусови оттенъци, развиват биохимична зависимост.

Поради продължителна употреба на обичания алкохол, те практически вече не могат без него. В същото време алкохолът вече е успял да увреди функцията на вътрешните органи (черен дроб, панкреас, целия храносмилателен тракт). При желание за отказване от зависимостта,

наред с лечението, се включват диети за детоксикация на черния дроб и на чревния тракт, а също занимания със спорт, прилагане на иглотерапия и масажи.

Психологически зависимият човек обичат алкохола, защото само под негово въздействие успява да преодолее комплексите си и да осъществява по-лесно социални и сексуални контакти. Най-голямото удоволствие от пиенето за този тип са пиянските сбирки с оживени разговори и илюзията за сърдечна приятелска среда от съмишленици. За да се помогне на такъв човек, трябва

да се реши проблема с общуването му с хората от близкото обкръжение и да му се помогне да осъществява нови контакти,

така че да има достатъчно интересна компания, която не пие.

Психоенергийно зависимите от алкохола са онези, за които екстазът от пиенето се получава не  толкова от общуването в компанията, колкото от измамната еуфорията, че попадат в "по-привлекателен” свят, различен от несполучливия им личен живот в трезво състояние. За да се помогне на такъв човек, се работи в насока за намиране на нови хобита и занимания, запознанства и ангажираност в интересна работа.

Целта е да се осигурят по-силни емоции и усещания, които да са много по-наситени, отколкото тези, получавани от пиенето.

Духовно зависимите са загубили смисъла на своя живот с усещане на болезнена пустота в сърцето. Те не са потърсили психологическа помощ от професионалист, но самостоятелно не биха могли да разберат причините за своето разочарование. Именно тази вътрешна празнота те запълват с алкохола, като разчитат на релаксиращата му и упойваща сила.

За отказването от алкохола трябва да бъде потърсен психотерапевт

С негова помощ човек ще може да преодолее стреса, семейните конфликти, т.е ще намери своя нов живот, но без алкохол.