Времето навън отново застудя и ни припомни, че съвсем скоро ще настъпи зимата, а с нея все повече наближават и коледните празници. Колкото и да е необяснимо за някои, те често са повод  за стрес и депресия. Това е така, защото в желанието си да направим празниците максимално приятни за нас и близките ни, се хвърляме в най-различни дейности -тичане по магазините за подаръци, голямо почистване на дома, готвене на празничните блюда.

Когато стресът достигне своя пик, е трудно просто да махнем с ръка и да спрем. Така че е добре да се вземат превантивни мерки. Ето и нашите съвсем прости съвети как да го направите:

Споделяйте чувствата си

Ако се чувствате тъжни или напрегнати, поговорете с някой близък приятел или роднина. Може дори да си поплачете. Както казват старите баби: „Поплачи си, за да ти олекне!”.

Общувайте

Ако се чувствате самотни, обадете се на приятели. Или пък отидете на някое социално събитие, например концерт. Може да се отдадете и на доброволен труд - така ще повдигнете духа си, ще разширите приятелствата си и не на последно място ще помогнете на другите.

Бъдете реалист

Не очаквайте празникът да е перфектен или абсолютно същият като миналата година. Семействата се променят, а също така и ритуалите. Ако децата ви вече са големи и не могат да са с вас на Коледа, намерете друг начин да се забавлявате заедно. Например чрез видеовръзка в интернет.

Придържайте се към бюджета си

Преди да отидете за подаръци и храна, помислете колко пари можете да си позволите да похарчите. След това се придържайте към бюджета си. Не се опитвайте да си купите щастие с лавина от подаръци!

План за действие

Изберете отделен ден за пазаруване, за готвене и за ходене на гости. Предварително си помислете за празничното меню и тогава си изработете списък с необходимото. Така ще предотвратите тичането до магазина в последния момент.

Не се отказвайте от здравословните си навици

Не позволявайте празниците да се превърнат в дни, позволени за всичко. Прекаляването с храна, например, само прибавя към стреса и вина. Продължете да спортувате и отделяйте нужното време за отмора.

Поемете си дъх

Отделете поне 15 минути на ден само за себе си. През това време се опитайте да медитирате, пуснете си приятна музика, правете неща, които ще ви накарат да се почувствате добре. Ако имате нужда от помощ, помолете близките за нея. Не се нагърбвайте с всичко.

И запомнете - празниците в никакъв случай не трябва да се превръщат в нещо, от което ви е страх!