Всички знаят, че консумацията на много захар води до напълняване, диабет и всякакви други здравословни проблеми. Но не всеки знае, че тя има негативен ефект и върху женската репродуктивна система.

По подобие на алкохола и кофеина, захарта също може да наруши хормоналния баланс. А и най-малкото отклонение при хормоните може да намали плодовитостта – примерите са много: ПМС, синдромът на поликистозните яйчници, ендометриозата...

Ето как захарта нарушава хормоналния баланс

Захарта предизвиква освобождаването на инсулин в тялото. Колкото повече инсулин, толкова по-голяма част от храната се преобразува в мазнини. А мазнините са като фабрика за естроген – ето така настъпва хормонален дисбаланс. Затова е важно човек да не допуска натрупването на излишни килограми.

Връзката между захарта и ендометриозата

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Именно високите нива на естроген предизвикват този процес. Половината от жените над 30-годишна възраст с ендометриоза имат проблеми със зачеването.

Връзката между захарта и синдрома на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) представлява хормонално разстройство, което поражда неразвити фоликули по повърхността на яйчниците, често наричани погрешно кисти. Другите симптоми са наднормено тегло, акне и засилено окосмяване.

С правилна диета симптомите могат да намалеят в значителна степен.

По-малко захар – по-щастлив сексуален живот

Без захар хормоналният ви баланс ще е по-добър, а оттам и либидото.

Повече захар – повече ПМС

90% от жените в детеродна възраст страдат от ПМС, като една от основните причини за това е съотношението между хормоните прогестерон и естроген. Балансът му се нарушава както от стреса, така и от диетата. Колкото повече захар, толкова по-тежки са симптомите на ПМС.

До 60% от жените с ПМС изпитват остър глад за сладко и шоколад, но лекарите съветват тя да се изключи напълно от менюто.