Когато има болен от грип в семейството или колектива, където работим, може за се счита, че всички са заразени, защото основният механизъм на заразяване е чрез вдишване на фините аерозоли, пръските, които съдържат грипните вируси. От нас зависи, да не се разболем и ние. Затова:

  • Да се пазим от лица, които кихат или кашлят.
  • Да носим предпазни маски или да поставяме шал пред лицето и носа си в обществения транспорт, в учреждения или пред лекарския кабинет.
  • Да не посещаваме театри, кина, места където се събират повече хора за продължително време.
  • Да почистваме клавиатурата, волана, телефонната слушалка, когато се ползват от повече хора, с антисептични разтвори.

Вече е късно за противогрипна ваксина, защото след поставянето й са необходими 15-20 дни за имунното преустройство.

За да не се разболяваме, въпреки контакта с болни,

може да се приема ремантадин, който е насочен срещу вирусното размножаване, или  имуностимулатори, съдържащи ехинацея, женшен, които стимулират клетките на имунната система, участващи в борбата с вирусните инфекции.

Ако започне грипът

пийте витамин С дневно 500мг и високи дози витамин Е, заради антиоксидантното им действие. В началото на грипната инфекция, особено първите 2-3 дни, сте най-заразен за околните. Останете вкъщи, затоплете се и пийте често билкови чайове с мед. Може да вземете лекарства срещу главоболието, температурата, болките в гърлото и хремата, но не се самолекувайте с антибиотици. „В острата фаза на грипа антибиотиците са безсмислени. Само се създават резистентни щамове и се губи ползата от антибиотичната терапия  на заболяванията, при които това е необходимо”, категоричен е вирусологът акад. д-р Ангел Гълъбов.