Стевията е от рода на многогодишните растения и вирее основно в Южна Америка. В природата се среща предимно в равнините, където е по-сухо. Тя се размножава чрез семена, но за съжаление много малко от тях израстват, като възрастни растения. Използва се още от древността, но учените започват да се интересуват по-сериозно от стевията едва от няколко десетки години.

Стевията съдържа много полезни вещества, като аминокиселини, антиоксиданти, пектин, растителни липиди, полизахариди, витамини А, С, В1, В2, микроелементи - калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций и много други. Листата й имат сладък вкус или по-точно са около 300 пъти по-сладки от захарта. Това й качество я прави още по-атрактивна за учените, които смятат, че това е бъдещият алтернативен и натурален вариант на захарта. Наричат я още сладката билка.

От сладкия й „потенциал” биха могли да се възползват, както хора, които искат да отслабнат, така и диабетици или децата, които са най-чувствителни към приема на захар. Трябва да се подчертае, че билката съдържа нула калории, а е стотици пъти по-сладка от най-известния подсладител.

Освен всичко това тя регулира нивата на липидите в кръвта и стимулира имунната система. В аптечната система може да се намери под формата на таблетки или в течно състояние. Позволената дневна доза е 8 таблетки.