Може би не е случайно, че през есента се отбелязва Световният ден на артрита – 12 октомври. За щастие много по-рядко млади хора познават болките в ставите и сковаността. Те са приоритет на зрялата възраст. Износването на ставния хрущял може да се предизвика от претоварване с физическа работа, травми от активен спорт, недоизлекувани хронични възпалителни процеси в други органи на тялото и още причини, за някои от които медицината все още търси обяснение.

Общото при артритите е болката и ограничеността на движението

в конкретната става. При нелекуван артрит се добавя и артрозата - разрастване на шипове, които още повече блокират подвижността.

Не трябва човек да провежда самолечение в продължение на месеци,

без да е на ясно каква е причината за болките му. Ревматолозите разполагат  с методи за изследвания, с които могат да разграничат какъв е вида на артрита. Медикаментите и подходите са различни. Има средства за възстановяване на увредения хрущял. Има ортопедични манипулации за коригиране на разместената става. Има възможности за противоболкови физиотерапевтични процедури и пособия за позициониране на ставата в покой, с което се подпомага по-бързото й възстановяване. Когато се установи възпалителна причина или автоимунен процес, се прилагат нови поколения медикаменти.

Грижи срещу износването им

  • Ставите не обичат еднотипни, повтарящи се движения

Когато професията ви е свързана с извършване на стереотипни движения, организирайте максимално ергономично работното си място. Задължително осигурявайте почивка на ставите си след работа. Преди да са се появили оплакванията,

може да прибягвате до лечебен масаж един път седмично.

  • Ставите имат лимит за натоварване

Вдигането и пренасянето на тежки предмети силно травмира ставите. За по-доброто им кръвоснабдяване, както и за отпускане на мускулите, захванатите за тях, 

добре въздействат ваните с минерална вода, водните процедури в джакузи и плуването.

  • Ставите се нуждаят от хранителни вещества

С доказан във времето ползотворен ефект върху ставите са

свежите сокове от моркови, червено цвекло и целина, а от плодовите – от грейпфрут.

Нещо, за което специалистите постоянно предупреждават е, че никотинът уврежда ставната повърхност директно. Затова пък купичка варен ориз без сол, изяден сутрин на гладно, облекчава болезнените стави.

  • Ставите обичат умерената физическа активност

Най-масово препоръчваните упражнения, които могат да се правят вкъщи, са

бавни кръгови движения на ставите в двете посоки.

Последователността е следната: глезени, колене ,тазобедрени стави, китки, лакти, рамене,  талията и врата. Завършва се със стречинг (изпъване на тялото с ръце хванати зад гърба). Ефектът от тях е чудесен, особено когато отделяте 5-6 минути за тях всеки ден, сутрин или вечер. Завършвам с този съвет в духа на тазгодишното мото на ревматолозите „С движение към подобрение”.