Простатната жлеза е атрибут само на мъжкия организъм. Тя има основно отношение към репродукцията, т.е. свързана е с продължаване на потомството, не толкова със сексуалността на мъжа.

Доброкачественото й разрастване с напредване на възрастта не е задължително

Националният консултант по урология проф. д-р Петър Панчев разказва, че е преглеждал пациент на 104 години по друг повод, при който е установил нормален размер на простатата.

Практикуващи съвременни лекари, представители на източната медицина, твърдят, че простатата не бива да се оперира. Затова обаче, не трябва да се допуска нейното безконтролно разрастване.

С ежегодни контролни прегледи на простатата на възраст над 50 години много оперативни интервенции могат да отпаднат

Данните от проведено наскоро проучване у нас показват, че 2/3 от мъжете се самолекуват, от което неизбежно има нежелани последствия с тежки усложнения, споделя проф. Панчев.

Ако се вземе предвид определението на Световната здравна организация за старост, според което това са хората над 93 години,

би трябвало мъжете смело и с оптимизъм да се отнасят към здравето си по отношение на своята полова система.

Специалисти андролози, уролози и хирурзи и най-напред личните лекари са тези, при които всеки мъж над 50 години трябва да потърси професионална консултация и да си направи профилактичен преглед на простатата, още повече, че съществуват съвсем безобидни изследвания с ехограф.