Пети май е обявен за Световен ден за борба с болестта на Бехтерев. Съвременната медицина все още няма яснота за това автоимунно заболяване - кои са сигурните причини, които я предизвикват. Проявява се с болки в долната част на гърба и постепенно ограничаване на движенията до сковаване на кръста и тазобедрените стави, водещи до инвалидност. Лечението се провежда със съвременни противовъзпалителни лекарства, с които значително се облекчават оплакванията и се забавя прогресирането на болестния процес. Навлизат все по-ефективни медикаменти с нови принципи на действие.

Оплакванията от болестта на Бехтерев се повлияват добре от физиотерапевтични процедури и балнеолечение

Топлите минерални извори, с които нашата страна изобилства, са отлично средство срещу сковаността и болковия синдром. Тъй като страдащите от болестта на Бехтерев се нуждаят от водни процедури редовно, би било добре, ако това им бъде осигурено.

Под ръководството на кинезитерапевти, болните могат да бъдат обучени и мотивирани  да изпълняват комплекси от упражнения за запазване и поддържане на гъвкавостта, така че да продължат да ги изпълняват и в домашни условия.

Изследвания върху автоимунното заболяване непрекъснато се провеждат. Засега се знае, че

в храненето на страдащите от бехтерева болест трябва да се даде превес на белтъчните храни

- месо, риба, мляко, сирене и други млечни продукти, варивата - боб, грах, елда, киноа, много зеленчуци и плодове и да се ограничат въглехидратните храни - хляб, картофи, ориз, тестени и макаронени изделия. Освен това се препоръчва редовна консумация на чесън и чай от риган, както и хомеопатични лекарства на базата на лука. Те действат антимикробно срещу клебсиела пневмоние, един болестотворен микроорганизъм, с който се свързва развитието на автоимунния процес.

Моля, добавете лични впечатления и добри резултати в справянето с болестта на Бехтерев. Всички заедно сме по-силни в опазване на здравето.