Ще се представите ли за читателите на LadyZone?
Името ми е Жанета Митрева, 29-годишна, маркетинг мениджър в национален здравен портал Фрамар.бг, както и любител спортист. Мога смело да кажа, че ако работата ми е 8 часа дневно, често свързани с много нерви и динамика, спортът ми дарява няколко часа пълен релакс. През 2013 спечелих няколко купи в български и международни състезания по планинско бягане, лятото всеки ден тичам по 20 километра, вече съм и участник в отбор Берое – лека атлетика. Най-важното за мен – от много време съм и треньор по спининг и така мога да вдъхновя и много други хора да отделят няколко часа дневно за спорт – най-добрата инвестиция в здраве, благополучие и усмивка, с която може да приключиш и най-лошия ден в работата.

7 мита за фитнес тренировките>>
 

Какво представлява спинингът? Спорт ли e той?
Спинингът е много интересно направление във фитнеса, да, нещо като спорт, но който е до голяма степен пригоден за хората от града. Има няколко основни неща, които много харесвам в него:
- всички са равни, няма първи и последни
- дава огромна възможност за чисто мисловно отпускане
- тренировките са много забавни
- резултатите са видими и бързи
- човек намира много нови приятели и се забавлява
- удобен е, пести време, дори и за най-напрегнатият дневен график

Накратко и просто казано, спинигът е групова тренировка по колоездене, която се води от треньор. Треньорът задава темпото, което е често много динамично и редува режими на преминаване през различни терени. Подбирам и различна музика, почти всеки път. Музиката е много важна, за да може да създаде правилна и отпусната атмосфера. Често се учудват на подбора й – през коледни детски песнички /по повод празниците/ до AC/DC.

Еротиката, наречена вертикална гимнастика>>

Първоначално трениращите бяха доста учудени на голямото разнообразие, но много бързо свикнаха, още повече, че успявам да ги изненадам всеки път с добра селекция. Много е важен и словесният контакт с тях, за да могат да не се отпускат и да се разконцентрират, както и да не губят мотивация. Трябва и много внимателен поглед върху всеки, с оглед на избягване на възможни инциденти, за които всеки треньор трябва да е добре подготвен и да може да окаже първа помощ.

През очите на моите спортисти, спинингът е възможност в удобна за тях зала, с приятни и уредени съблекални, да отпуснат след работния ден, както и да свалят някой друг килограм, който са насъбрали и не им трябва кой знае колко:)

Кажете сбогом на коремчето и любовните дръжки>>

Повечето от тях са дами, но имаме и доста мъже, което никак не пречи на задушевната и усмихната атмосфера, която се пренася и след това – заедно празнуваме всякакви поводи.

Много искам да поясня, че те приемат напълно сериозно всяко занятие, като наистина дават много от себе си и постигат невероятни резултати с телата си. Но над всичко е солидната доза настроение и забавлението. Те са също основен мотивиращ фактор. Занятията продължават от 45 до 60 минути и наистина минават увлекателно, времето буквално тече бързо.

 

 

Групов спининг в зала, велоергометър у дома или истинско колело навън – какъв е отговорът?
Труден въпрос, на който нямам категоричен отговор.
Да бъдеш велосипедист навън е страхотно преживяване, но то изисква добър/полупрофесионален велосипед/, за да си готов за всякакви терени/, за предпочитане е да го практикуваш в добро време, не споменавам въобще за възможните инциденти заради напрегнатия трафик и неуредените места, които хората използват за велоалеи. Но да усещаш вятъра в гората в лицето ти е незаменимо усещане!

Ефекти и ползи за здравето от канго джъмпс>>

Велосипед у дома е относително скъпа инвестиция, която се изплаща бързо, ако човек е пълен с хъс, не губи мотивация и не предпочита дивана и телевизора за място за почивка. Много често мои приятели си купуват скъп уред, а след това губят мотивация и той стои като част от декора у дома.
Спинингът в залата дава комфорта и спестеното време, като много важно, осигурява и мотивацията, която е необходима за реални постижения.

 

Спомена и за възможни инциденти в залата, какви могат да бъдат опасностите за трениращите?
Спинигът е една изключително интензивна тренировка, която напряга всички основни групи мускули, има сериозен укрепващ ефект върху сърдечно-съдовата система, както и е енергийна бомба за организма.

Много е важно да се започне с подготовката – добри спортни обувки с твърда подметка, ръкавици за ръцете /за да не загрубява кожата/. Трябва да си подсигурите и добро облекло, което да „диша“, както и да ви е удобно да седите на седалката на велосипеда за един час.

Ползите от каране на колело>>

Изключително важни – бутилката вода със стайна температура и кърпата, която може да стои на волана на велосипеда. При качествена тренировка се губят над 800 калории, което означава, че има много загуба на вода, която трябва да се възстанови в организма.

По никакъв начин да не се хапва обилно преди или веднага след тренировка, това може да има много негативни последствия върху спортуващия, в какъвто и да е вид спорт. Два часа преди тренировка е хубаво да не се консумират много течности или храна. Винаги трябва да се загрее добре, да не се предоверявате на силите си, ако не сте сигурни в тях, разчитайте винаги и на консултацията на треньора, за да нагласите максимално удобно и функционално велоергометъра. Важно е и да не се тренира преди сън.

 

Бих препоръчала всекиму /с най-малкото съмнение за възможни проблеми/ да се консултира с лекуващ лекар специалист, преди да дойде на спининг. Проблем е голямата интензивност, която е лекарство за здравите организми, но може да бъде вредна / ако не е съобразена с особеностите/ за хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет или други подобни здравни проблеми.

Автор на интервюто: Ивайло Тончев