Когато прекарваме много часове седнали, коленете са сгънати, а в дългосрочен план това може да доведе до дискофорт в глезените, коленете, опашката и кръста. Много хора намират облекчени в разтягането на задната част на краката – глутеуси, бедро, прасци. При това от седнало положение.

Тази форма на разтягане е чудесна, ако се изпълнява добре, но ако поставите тялото неправилно, рискувате да преразтегнете кръста и гърба, вместо задното бедро, прасеца и мускулите на стъпалото.

Ето как да проверите дали сте заели оптимално положение:


1. Седнете с изпънати крака и изправено вертикално тяло. Ако все още седите на опашката си и кръстът ви е извит като дъга, значи бедрата ви нямат достатъчно дължина, за да ви позволят да седите на земята. В такъв случай седнете на навито одеало или тухличка за йога, за да повдигнете таза по-високо от стъпалата и да седнете върху основата на таза, вместо върху опашката.

2. Проверете позицията на стъпалата. Пръстите трябва да сочат право към тавана. За тази цел може да допрете стъпала към стената и да залепите петите или да вземете колан за йога и да дръпнете възглавничките към себе си. Ако сте достатъчно подвижни, хванете стъпала с длани.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

3. Изпънете коленете. Много хора несъзнателно свиват коленете, за да могат да достигнат по-дълбока разтяжка, но така пренасят усилието към кръста, вместо да го съсредоточат в прасците и задното бедро. Всъщност с това упражнение разтягате цялата линия мускули от пръстите на краката до врата, така че правилната позиция е от огромно значение.

4. Дишайте и задръжте поне минути. Бързането и натискането не са ефективни техники за разтягане. След като заемете позиция с изпънати крака и опора на основата на таза, леко се наведете напред. Отпуснете корема, за да може да дишате с него и се фокусирайте върху нежно вдишване и издишване и релаксация в тази позиция. Ако тялото ви позволи, след 30-ина секунди ще е възможно да слезете малко повече. Правете това разтягане поне 2-3 пъти дневно за най-добри резултати.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Колкото и да разтягате мускулите, ако прекарвате часове приковани към стол и кола, прогресът ви ще е труден. За да ускорите процесите на възстановяване на дължината на мускулите, ставайте от стола си на всеки 30 минути и обмислете дали не може да оборудване стоящо работно място, за да имате няколко различни позиции за работа.

Със съдействието на www.artofrealfood.com