Чували ли сте израза - "stomach vacuum"? Буквалният му превод от английски език е - стомашен вакум. Той определя определено дихателно упражнение, което се използва в йога и пилатес асаните.

Оказва се, че то е много по-ефективно от всички други движения за стягане на коремната мускулатура. А резултатите са впечатляващи.

В какво се състои упражнението?

Няма нищо сложно. При вдишваме надуваме корема, а при издишване го прибираме навътре, стягайки мускулите. Истината е, че коремното дишане помага за тонизирането на абдомена, защото упражняваме сила върху правите, външните, вътрешните и напречни мускули.

Предимства на този метод са няколко. Преди всичко това упражнение не крие риск от разтягания. Плавното осъществяване на движенията осигурява сигурни резултати и липса на мускулна треска.

За разлика от други упражнения като традиционните коремни преси, които натоварват не само коремната мускулатура, но и гърба и врата, "stomach vacuum" е много удобно за осъществяване. Освен това, упражняването е подходящ за всеки, дори и за непрофесионалисти.

Основни са плавното дишане и коремната контракция. Да не говорим за ефекта върху стреса: в допълнение към окисляване на тялото и мозъка, коремното дишане успокоява цялата нервна система и допринася за всички функции на тялото, включително храносмилане, дишане, артериални и венозни обръщения, секреция и др.

Ако успоредно с това следвате здравословен начин на хранене, резултатите ще са сравнително по-бързи и дълготрайни.