Изпотяването е защитен механизъм на тялото за предпазване от претопляне. Кожата извежда значителна част от токсините през милионите си пори и потни жлези. При изпаряване на потта се постига снижаване на температурата. В действителност - потта не мирише. Потта представлява вода, примесена със соли, липиди, протеини, които са отлична среда за развитие на бактерии и гъбички. Проблемът са страничните продукти от развитието на микроорганизмите и разграждането на потта.

Изпотяването е по-обилно в резултат на силни емоции, след отделяне на определени хормони, при усилена физическа работа и в летните горещини.

Жените, които не се потят силно и искат само да прикрият евентуалната миризма, по-добре да избират дезодоранти, вместо антиперспиранти. Двете групи продукти се различават по начина си на действие. Дезодорантите не спират потенето, а само прикриват миризмата. Повечето дезодоранти съдържат антисептична съставка, която унищожава бактериите в потта.

Антиперспирантите ограничават изпотяването като блокират порите. Алуминиеви съединения най-често са част от съдържимото им. Те запушват порите, така че потта да не може да достигне до повърхността на кожата. Научни изследвания през последните години свързаха тези алуминиевите съединения и абсорбцията им в кожата с риск от развитието на рак на гърдата при редовна употреба на антиперспиранти. Марки като Garnier, La Roche Posay, Avène, Vichy, Adidas гарантират, че продуктите им са без алуминиеви соли и парабени. Последните са консерванти, които се абсорбират в организма и не се разграждат.

Дискомфортът от изпотяването е в резултат на потта, когато мирише неприятно. Миризмата се дължи основно на лоша хигиена. Разбира се, има ендокринни заболявания, инфекции, лекарства, които предизвикват допълнително лоша миризма на тялото. Ако потта ви мирише неприятно, изтривайте тези участъци от кожата със сода бикарбонат.

Новите Garnier дезодоранти Protection 5 спрей, рол-он и стик са с ефективна формула едновременно срещу влажни петна и срещу неприятен мирис, без да оставят следи върху дрехите, без да раздразват чувствителната кожа. Емулсията антиперспирант "восък във вода" осигурява действие до 48 часа и съдържа 80% съставки с грижа към кожата. Восъчните микрочастици във формулата се разтопяват в кожата при нанасяне и създават защитен слой.

Различните варианти за приложение избирате вие, според целта и причината  за изпотяване - спортуване, емоционално напрежение и т.н. Преди да закупите някой продукт, прочетете отзиви за него какво мислят останалите потребители. По-добре не използвайте непрекъснато дезодоранти и антиперспиранти. Когато сте с чисто тяло и чисти дрехи, потта най-често не мирише.

Свързана статия: