Пиете си кафе под есенното слънце, радвате се на последните топли дни и сте леко наметнати с тънка жилетка. Изведнъж слънцето се скрива зад дебел облак, гърбът ви изстива и силни тръпки побиват цялoтo ви тяло: косъмчетата настръхват, кожата се втвърдява и побелява, а вие започвате лекичко да потрепервате.

Треперенето е неравномерно стягане и отпускане на мускулите, което не може да контролираме волево – т.е. също както и дишането, то се случва автоматично. Рецепторите в кожата засичат спад в температурата и изпращат сигнал на мозъка, който от своя страна стимулира мускулите. Подобно на затоплянето по време на спортуване, контракцията на мускулите при треперене повишава метаболизма до 5 пъти, т.е. когато се чувствате като есенен лист, най-вероятно горите много повече калории, отколкото когато сте се сгушили с електрическо одеало или мъркате като котка пред камината.

Като всяко действие и треперенето си има цена – в тялото тя се измерва в горене на въглехидрати , мазнини и малко количество белтъчини. Изследвания показват, че по-леките потрепервания горят по-голям процент мазнини, а силното, почти конвулсивно треперене, разчита повече на въглехидратите. За да горите основно мазнини през студените месеци, учените съветват да се храните с по-малко въглехидрати, така ще имате повече мазнини на разположение и ще може да ги изгорите приоритетно – ако пък сте преяли с въглехидрати - до 65% от енергията за треперене ще се достави от тях и мазнините ви ще бъдат пощадени.

Преди да захвърлите дебелите завивки и да изкочите на балкона по бельо, вижте как да се възползвате от треперенето, без да прекалите и да се наложи да тичате до най-близката аптека.

1. Опитайте да спите в стая с леко открехнат прозорец. Температурата в помещението за спане ще бъде по-ниска и това ще допринесе както за по-добър сън така и за стотина допълнително изгорени калории на нощ.

2. Когато времето се захлади, често затопляме много домашните помещения и накрая се събличаме по къси панталони. Намалете леко термостата и покрийте тялото с дълги крачоли и ръкави, без да ви е твърде топло.

3. По време на спорт, загрейте в по-топло помещение и след това отворете процореца, за да спортувате на по-ниска температура. Ако времето позволява, тренирайте навън.

4. Завършвайте душа си с обливане със студена вода, поне на крайниците. Редувайте гореща и студена вода за контрастни процедури - ако се опитвате да редуцирате целулита или имате слаби кръвоносни съдове.

5. Разхождайте се леко облечени – 2-3 разходки седмично за 20 минути ще ви донесат свежест и ще ви позволят да се възползвате от треперенето, без да ви претоварят или изтощят.

Със съдействието на www.artofrealfood.com