Ако страдате от мигрена, може би се тревожите, че натоварващите тренировки във фитнеса, тичането или танците, никак не са за вас. Учени от Швеция обаче твърдят, че редовните и умерени тренировки намаляват случаите на мигрена.

Те правят този извод след 3-месечно изследване, в което наблюдават близо 100 пациенти с мигрена, разделени на три групи. Едната група приема лекарство, което предотвратява болките, друга се занимава с упражнения за релаксация, а трета се заема с 40-минутни тренировки във фитнеса. Изненадващото откритие е, че честотата на пристъпите спада еднакво и в трите групи. Учените съветват хората, които не желаят да приемат медикаменти, да опитат движението като също толкова ефикасна алтернатива. Предишно изследване пък показва подобрение при страдащите от мигрена, само с 3 Х 30-минутни занимания по каране на колело седмично.

Тук ви предлагам няколко чудесни начина да се разтоварите физически, без да влошавате пристъпите на мигрена:

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosАеробни упражнения: може да изберете каранене на колело, бързо ходене, плуване или дори танци. Изпълнявайте аеробните упражнения 3 пъти седмично по 30 минути и следете как се отразяват на болките ви. По време на упражнения задължително следете да не напрягате излишно раменете и врата – дръжте главата разположена над раменете, без да я изнасяте напред.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЙога: заниманията по йога комбинират упражнения за мобилност и гъвкавост с контролирано дишане. Доказано е, че дихателните упражнения са много ефективни в борбата с честите мигрени. Ако все пак не можете да посещавате часове по йога, научете няколко лесни дихателни техники и ги опитайте в домашни условия. Практикувайте йога ежедневно, дори да изпълнявате само няколко асани.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosMaсаж: редовното посещение при специалист, който може да открие зоните на напрежение, допринасяши за зачестяването на мигрените, наистина ще ви спести доста неприятности. Важно е обаче да знаете, че масажът е по-скоро превантивна мярка за отлагане на случаите на мигрена и за да извлечете полза от него, трябва да сте систематични.

Преди да започнете с какъвто и да било режим на движение, добре е да се консултирате със своя лекар, за да сте спокойни, че предприемате подходящите действия. След това задължително си водете дневник, за да знаете как ви се отразява движението.

Със съдействието на www.artofrealfood.com