Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори на съвремието, които ни разболяват. Заседналият начин на живот е в основата на наднорменото тегло, високото кръвно налягане и болките в гръбначния стълб. И обратно, запазване на ежедневната физическа активност, каквато притежават децата, влияе благотворно на здравето.

Спортуващите хора са по-уравновесени, не страдат от депресия, имат здраво и силно сърце, редовен стомах, здрава костна система и поддържат нормално тегло.

Под физическа активност се разбира всяко движение - работа в къщи, в градината, танци. Достатъчно е да участват големите мускули на краката, за да се изразходва голяма част от натрупаната излишна енергия.

Навиците за движение и спорт се изграждат още в детска възраст, за да се продължават с напредването на годините. Съгласно препоръки на Световната здравна организация децата и юношите от 5 до 17 години трябва да се занимават с физическа активност около 1 час всеки ден. 

За хората в активна възраст от 18 до 64 години е най-добре да се занимават с физическа активност около 20-30 минути ежедневно. 

Възрастните хора не трябва да спират да се разхождат всеки ден, за да запазят равновесие, което ще намали риска от падания.

Не се оправдавайте, че навън е зима и е студено, а излезте на разходка за 30-40 минути и заработете за своето здрав, тонус, настроение и добра фигура.