Анаболите са много разнообразни по формула синтетични средства, които по своята биохимична структура са близки до мъжкия полов хормон - тестостерон. Първоначалното им предназначение е за заместителна терапия при забавено развитие на половите органи при момчета. Тези хормонални лекарства, предписвани само от лекар, стимулират тестисите за производство на повече тестостерон, който е отговорен за развитието на мъжки полови белези. Освен за лечение на закъснял пубертет и импотентност, анаболните средства се прилагат при мускулна слабост, изтощение, анемия или след тежки хирургически интервенции.  

Една от отличителните черти на мъжкото тяло е силна скелетна мускулатура, в сравнение с женското тяло, което се дължи на мъжкия полов хормон. От средата на миналия век започва употребата на анаболи от спортисти за по-бързо увеличаване на мускулната маса и съответно по-високи спортни постижения. Известно е, че употреба на анаболни стероиди от спортисти по време на състезания е забранено и затова се извършват контролни тестове.

Много млади хора се изкушават да вземат анаболи, за да оформят атлетично тяло за кратки срокове. Културистите също се възползват от тях, за да намалят подкожната мазнина и да скулптурират мускулите си. Съществуват анаболи във всякакъв вид - таблетки, инжекционни, дори за втриване в кожата под формата на мазила.

Последиците от анаболните стероиди са сериозни, защото към тях се развива пристрастяване – психическа и физическа зависимост. Прибягващите към тях започват безконтролно да увеличават дозировката с пъти над тези, използвани за лечение. Продължителното вземане на анаболи оказва влияние върху характера чрез повишена раздразнителност и променливост в настроението. Спортуващите жени, които посягат към анаболите за издръжливост и мускулна маса имат рискове от смущения в менструалния цикъл, намаляване на гърдите, загрубяване на гласа, проблеми с бременността, поява на акне. Нежеланите последици при мъжете са атрофия на тестисите и стерилитет.