Уверявам ви, никога не е късно да се научите да карате каяк. Скоростта на движение зависи от вашите сила и желание да гребете. Плаването се извършва в група, но с голяма свобода по отношение на скоростта и разстоянието един от друг. Спасителна жилетка се носи през цялото време и тя не пречи на комфорта по време на гребане. Нашата група от 8 души с двама инструктори беше предварително подготвена с подходящо облекло и екипировка (шапки, слънчеви очила и ръкавици - може да се използват и тези за колоездене). Важно е да координират движенията си тези, които управляват двуместен каяк. Шегата на инструкторите беше, че на каяк "лесно се проверява съвместими ли са мъжът и жената в една двойка, ако лесно постигнат синхрон в гребането."

На въпроса"Дали е лесно да караш каяк?", не бих отговорила бързо с "да". Както за всяко друго умение, за тази опитност е нужно време, концентрация и прецизност. За правилата при каякаране (държане на греблото, позиция на краката в каяка, пускане и прибиране на руля, управление при завиване с педалите, избор на посока спрямо вълните, балансиране на каяка) бяхме инструктирани от водача на нашата група Румен Петков, професионалист от Yakventure.

Не е за подценяване фактът, че почти всички в нашата група се качваха на каяк за първи път, но усъвършенстваха уменията си много бързо. За двата почивни дни успяхме да изминем около 30 км. В действителност, районът предлага уникално съчетание от спокойно море, с характер на езеро и 9 скалисти острова, пръснати наоколо. Разгледахме отблизо внушителни модерни и спортни яхти като успяхме да се насладим на кристално чистото море с чудесна природа наоколо.

Каяк под дъжда

Летният дъжд се оказва балсам за морето. Вторият ден плавахме под дъждовните капки с усещане за копринена гладкост на морската повърхност. Топлият дъжд валеше нежно върху телата ни и каяците. Въпреки това нашето каяк приключение продължаваше към живописните пясъчни ивици на плажовете "Кариди". Морето и плажът там са толкова дружелюбни, че и малките деца могат да навлизат метри навътре във водата. Слънцето успяваше да ни стопли през пролуките в облаците, за да напомни, че вече е лято.

На красивия остров Диапорос избрахме 3 удобни места за релакс. Излизахме с каяците до пясъка, а под сянката на дърветата почивката ни подейства освежаващо. С нищо не може да се сравни радостта от плуване в топло и прозрачно море. Предвидливите бяха взели маски и шнорхели, за да могат да гледат дъното и да събират уникални мидени черупки в значително по-соленото Егейско море. След двата дни релаксираща почивка се върнахме в София заредени с много положителна енергия и незабравими спомени от това чудесно приключение.

Къде да карате

За любителите на морето, плуването и разнообразието от изумителни природни гледки препоръчвам преживявания с каяк. Нашето беше в заливите на о-в Диапорос в Егейско море. Островът се намира срещу живописния курорт Вурвуру на източния бряг на средния ръкав на Халкидическия полуостров, Ситония. Само на 420 км южно от София, Вурвуру е разположен между селищата Ормос Панагия и Сарти в Гърция. Бивак може да се направи в добре уредения къмпинг "Реа", разположен непосредствено до плажа. Той предлага прохлада от палмови дървета, вечнозелени олеандри с красиви бели и розови ароматни цветове, и смърчове, в които не спират да пеят птици.