На всички ни се иска да спортуваме повече, но има дни, в които не можем да се измъкнем от работа. Затова все повече хора намират възможност да се движат в офиса и да компенсират за многото часове прекарани в седене. Движението на работното място е лесен начин да увеличите разхода на калории, да намалите теглото си и да сте по-енергични. Ето няколко лесни идеи които може да въведете още днес:

1) Говорете по телефона прави

Освен ако нямате съвременно офис пространство, пригодено за стоене прав, значи прекарвате много часове в седене. Говоренето по телефона е шанс да изпънете коленете си, да раздвижите кръвта и лимфата, да натоварите мускулите на дупето и корема и да дишате правилно. Всеки път, когато звънне телефонът, вдигнете го и говорете прави. Използвайте микрофон и слушалки, за да може ръцете ви да са свободни за записване. Стоенето прав гори 50% повече калории, отколкото седенето – не е никак зле, ако сте на режим за намаляване на теглото.

2) Организирайте си ‘’ходещи срещи’’ с колеги

Тази практика води началото си от световноизвестната клиника МAYO, където лекарите водят събранията си, разхождайки се в двора. Доказано е, че ходещите срещи са по-бързи и продуктивни и създават активен дух на работното място. 30 минути ходене са 1/3 от препоръчителните 10 000 крачки за добро здраве, нищо не пречи да ги направите полезни не само за здравето, но и за работата си.

3) Атакувайте стълбите

Взимайте асансьора на слизане, но винаги се качвайте пеша. Качването по стълби гори 8-9 пъти повече калории от седенето и 5 пъти повече калории от ходенето пеша. Това значи, че 5 минути изкачване на стълби се равнява на 25 минути ходене пеша – чудесно, ако ви липва време. За целта обаче е добре да носите ниски обувки, тъй като високите променят натоварването и може да навредите на коленете и кръста си.

4) Намерете си далечна тоалетна

Така или иначе ще я посещавате няколко пъти дневно – изберете си възможно най-дългия маршрут до нея. Можете да включите стълби и други препятствия по пътя, за да увеличите броя на крачките. След като се върнете на работното място, отделете си една минута за дълбоко дишане, за да се енергизирате и да се върнете към работата с нови сили.

5) Паркирайте далеч  от входа на сградата

Когато времето е хубаво, паркирайте далеч и използвайте възможността да се насладите на светлината и слънцето. Това ще повиши настроението ви и ще помогне с общото количество движение за деня. Ако пък пристигате с градски транспорт и имате време, слезте на далечна спирка и походете пеша.

6) Купете си крачкомер

Лесно е да искате да ходите повече, но е трудно да знаете точно колко растояние сте изминали без крачкомер – това е малко устройство, което може да закачите на колана си и което отчита броя крачки дневно. Засечете броя им и се опитайте да ги увеличавате с 1000, докато стигнете минимума от 10 000 дневно. Потърсете и такива приложения за телефон, много от смарт телефоните имат възможност за инсталиране на програма, която да брои крачките ви.

Със съдействието на www.artofrealfood.com