Макар и да съществуват безброй доводи, подкрепящи разтягането, всъщност възникват и немалко ситуации, в които то е крайно непрепоръчително. Изненадани? Ето кога не бива да се разтягате преди тренировка:

При скорошна травма

Да, разтягането е страхотна част от всяка физическа терапия, но е крайно непрепоръчително, ако сте претърпели травма в близките дни. В случай че изпитвате дори лека мускулна болка, имате съмнение за прищипан нерв или навяхване, потърсете съвет от професионалист и обезателно избягвайте да се разтягате.

При скорошна операция

Вероятно и сами се досещате, че физическите натоварвания са забранени след скорошна операция. Ако все пак нямате търпение да се върнете във форма, посъветвайте се с хирурга или физиотерапевта си – само те могат да дадат реална оценка на здравословното ви състояние и възможностите ви.

При мускулни спазми

Спазмите представляват неволни свивания на мускулите – в случай че се опитате да се разтегнете при наличието на подобен проблем, рискувате да си докарате не само допълнителни усложнения, но и болка. Вместо това, опитайте да се отървете от оплакванията си чрез релаксиращ масаж или подходяща терапия.

Ако ви е студено

Без значение дали навън е хладно, или просто не сте дали възможност на тялото си да се затопли, разтягането, когато изпитвате студ, ще доведе до ненужно напрежение и дори травми. Опитайте да загреете с кратка разходка за няколко минути и едва тогава преминете към обичайната си физическа тренировка.

Ако по принцип сте гъвкави

Ако по природа сте значително по-гъвкави от останалите, съветваме ви да не се опитвате да се разтягате преди да сте получили насоки от професионалист – в противен случай рискувате да се контузите. Само специалист би могъл да ви препоръча подходящи упражнения, които да отговарят на нуждите на тялото ви без да застрашават вашето здраве.