Може би се чудите дали има нещо по-вълнуващо от часовете по аеробика, с които вече сте свикнали? Светът е полудял по нови стилове, като започнем от комбинациите от няколко спорта, до възраждането на вече познати и стигнем до съвсем нови идеи, които тепърва набират инерция. Вижте дали сте готови да опитате нещо съвсем неочаквано и лудо.

Сай-йо – на български комбинацията от тези два стила се нарича йога спининг – ‘’йо’’ идва от йога, а  ‘’сай’ от английската дума cycle – ‘’въртя’’. Часовете започват с интензивно спининг натоварване, с различни интервали на трудност и завършват с релаксираща йога. Тези, които ги посещават твърдят, че ефектът е страхотен – спинингът помага да освободиш по-агресивно стреса, натрупан през деня, докато йогата връща душевния мир. Комбинацията е подходяща за хора, които са в по-добра физическа форма и вече са свикнали с часовете по спининг и с основните асани от йога.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Смешна йога – произлиза от Индия, където хората се събират на групи, за да практикуват различни стилове смях. Смехът стимулира кръвообръщението, натоварва ефективно мускулите на лицето и корема и прави естествен масаж на вътрешните органи. В Youtube може да намерите  много клипчета на смешна йога (laughter yoga) - ако ви се иска да опитате. Няма защо да ви убеждавам, че смехът е най-доброто лекарство срещу депресия и лоши мисли.  Всеки може да опита смешна йога, но най-забавно е да се съберете в група, за да усетите истинската сила на смеха.

Аероджъмп – ако сте фенове на скачането на въже, тази тренировка е точно за вас. В  момента най-модерните спортни клубове в Холивуд се пръскат по шевовете, а часовете по аероджъмп са все по-харесвани. Заниманията са кратки и много интензивни, редуват се различни стилове скачане на въже в по-интензивен и по-бавен ритъм. Създателят на стила твърди, че може да изгорите стотици калории само за 10 минути. Заниманията са подходящи за всеки, който умее да скача на въже, а тренировките завършват с упражнения за издържливост, като клекове, лицеви опори и комплекси за коремните мускули.

Хула-хуп – тренировки с обръч. Помните ли как въртяхме обръчи, докато не ни се завие свят? Тренировките хула хуп са комбинация между въртене на обръч и танцови стъпки. Музиката и доброто настроение карат времето да лети, докато вие танцувате и едновременно се опитвате да задържите обръча на кръста си. Латино ритмите са най-харесвани, така че може да пробвате и сами с лек обръч и няколко стъпки от салса или меренге. Всеки може да започне с тези тренировки, стига да може да си спомни как се върти обръч!

Пилоксинг – този хибрид между бокс и пилатес съвсем не е като йогалатес. В този час ще се потите сериозно, ще се боксирате като шампиони, ще изгорите мазнини и чак накрая ще се заемете с упражнения от пилатес, които да стегнат и тонизират корема и седалището. Създателката на този стил е танцорка и бивша състезателка по фитнес и твърди, че знае как ефективно да натовари женското тяло, така че да се горят калории и да се стягат бързо всички проблемни зони. Ако досега сте се занимавали с тае-бо или кик-бокс, може би това е следващата стъпка.

Капоняса – явно 2012 е година на хибридните часове! Имаме все по-малко време за спорт и ни се иска да опитаме всичко. Йога вече допълва дори часовете по бойни изкуства. Капоняса обединява красотата и акробатичността на капоейра – боен танц от Латинска Америка и флуидността, грацията и гъвкавостта на виняса йога. Започвате часа с активните танцувални ритми на бойното изкуство и го завършвате с плавните преминавания от една асана в друга, в комбинация със специални дихателни техники. Капоняса е за напредналите в капоейра, тъй като изисква определено ниво на подготовка.

Хип хоп хийлс – създателите на този стил твърдят, че танците на високи токчета ще ви вдъхнат увереност, сексапил и невиждана грация. Заниманията са в малки групи, с лесна за усвояване хореография и наблягат на различни начини на ходене, завъртане и съблазнителни движения. Тези тренировки са подходящи за всеки, който се чувства удобно на висок ток или желае да дефилира уверено на сцена. Треньорите обещават, че ще бъдете елегантни, неустоими и красиви, само след няколко занимания. 

TRX – ти-ар-екс е наименование на приспособление, което много прилича на гимнастически халки. Може да го прикрепите към клон на дърво, лост в зала, в парка или за вратата на хола. Уредът позволява да извършвате всички движения, които бихте извършвали във фитнес залата, но набляга на цялостното стабилизиране на тялото и е много по-близко до естествените движения, отколкото фитнес машините. Ти ар екс позволява да поставите ходилата или дланите си в халките и да извършвате стотици различни движения, за да сте в страхотна форма. Може да тренирате сама или в група - под ръководството на треньор. TRX е тренировка за всеки, тъй като натоварването може да се променя спрямо нивото на занимаващия се.  
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Форца – тренировки с меч – самурайската аеробика започна в Ню Йорк преди година, но тренировките с бойни оръжия стават все по-харесвани. Дамите, които тренират Форца твърдят, че се чувстват едновременно силни и женствени, докато комбинират елементи от самозащита, фехтовка и бой с меч. Тъй като самите оръжия са тежки, тренировките са много натоварващи за раменния пояс, корема и бедрата. Разбира се, ако нямате специален тренинг, започвате с по-леки оръжия.

Стрийт фитнес – може би сте виждали групички момчета и момичета на площадката в близкото училище. Лостовете и парковете стават горещи точки за стрийт фитнес – комбинация от основни движения от общофизическата подготовка и гимнастика, като клекове, лицеви опори, набирания, обръщания и висове. Тренировките често са организирани, така че почивките между упражненията са минимални и не само спомагат за увеличаване на силата и тонуса на мускулите, но и разпалват метаболизма. Тези тренировки са не само начин да стопите мазнини и да видите стегнат корем за няколко месеца, а и повод да срещнете нови хора и да се забавлявате. Много от стрийт фитнес групите се събират дори и през зимата, най-популярната група в София се нарича Тренировки в парка и дори снегът на стадион Раковски не ги спира. Стрийт фитнесът е подходящ за всеки, който е усвоил техниката на основните движения и е чудесен, ако фитнес залите и самотните тренировки са ви дотегнали.

Е, избрахте ли си нещо ново?

Със съдействието на www.artofrealfood.com