Комбинацията бягане с ходене е олекотен вариант на джогинга. На езика на кулинарията може да се каже, че е като обезмасленото мляко. Това е един интересен и приятен начин за прекарване на все още не толкова горещите дни в спортуване навън.

Подходящата компания – две-три ентусиазирани приятелки, тъгуващи по чистия въздух и липсата на достатъчно движение в ежедневието им.

Подходящите дрехи – дрехи от памучни, дишащи материи; за краката - гуменки, кецове или маратонки. През лятото – къси панталонки и тениска, при по-хладно време – дълъг панталон и леко яке.

Подходящото трасе – горски пътечки, полянки, тревисти склонове. Почвата трябва да е мека и еластична, по възможност без дупки и локви.

Спортната серия протича така:

Започнете с 10-минутна гимнастика. Целта е разгряване на мускулите.
Втората стъпка е 200 метра бавно бягане с отпуснати мускули на тялото и ръцете, без да се напрягате. Ако се задъхате и не успеете да ги избягате, за почивка походете 3 минути.
30 метра бързо бягане.
200 метра бавно бягане.
Упражнения
Завършете серията със спокойно ходене.

Неправилно е веднага след активно движение да седнете на едно място. Нужно е да се поразходите още малко, за да може организмът постепенно да свикне със смяната на ритъма. Така се нормализира кръвообръщението и дишането.

Незавсимо дали ходите, или тичате обаче, не забравяйте да дишате дълбоко, изпълвайки дробовете си с чист, планински (горски, парков) въздух.