Чували сме невероятни истории за това как танцуването може да ни донесе така желаната загуба на тегло, но питали ли сме се изобщо колко калории е възможно да изгорим, танцувайки? Ако вие не сте го направили, то ние се запитахме какъв е резултатът от едночасови танцови забави.

Калориите, които изгарят различните видове танци са базирани на едночасови занимания, извършвани от жени със средно тегло от около 55 килограма.

Стандартни танци - английски валс, виенски валс, фокстрот: 329 калории

Латиноамерикански танци – танго, пасо добле: 389 калории

Енергични съвременни танци – хип-хоп, зумба, салса, балет - 509 калории

Ориенталски танци – около 300 калории

Цифрите, разбира се, са ориентировъчни и посочват средните стойности на калориите, тъй като голяма роля играе не само видът на танца, но и интензитетът на натоварването, ритъмът на музиката, както и теглото на човек. Колкото по-тежък е човек, толкова повече калории изгаря за 1 час, танцувайки.

Така например 55-килограмов човек ще изгори около 170 калории за един час, ако танцува бавно стандартни танци, 320 ако танцува бързо, и над 350 ако се заеме с по-енергични занимания.
Ето и каква е разликата, ако човекът, който танцува не тежи 55, а 67 килограма – той ще стопи малко на 200 калории в рамките на 1 час бавно танцуване, близо 380 при бързо темпо и над 400 калории, ако танцува по-енергично.

Ако сте решили изобщо да не обръщате внимание на това колко тежите и колко калории бихте стопили, танцувайки 1 час по определен начин, то просто танцувайте за разпускане след работа, с приятели по клубове или с любимия у дома. А топенето ще се случи от само себе си, без да се затормозявате с изчисления, броене и засичане.