Храната доставя на организма усещане на ситост, енергия и издържливост. Тя обаче имат още една функция – да облекчава чувството на болка след интензивно спортуване. Няма човек, който да не е изпитвал през живота си мускулна треска и да не знае колко време отнема, докато тя отмине и напълно изчезне. 

Симптомите на мускулната треска са: болки в мускулите, скованост, слабост, чувствителност при допир. Причината за възникването им не е напълно изяснена, но в повечето случаи е вследствие на микроскопични разкъсвания в областта на мускулите и съединителната тъкан около тях. Обикновено болката се появява 12 до 24 часа след приключването на физическата или спортна дейност и достига до своята кулминационна точка около 24-72-ия час. След това тя започва да отшумява постепенно в рамките на три до пет дни. Понякога болезнените симптоми могат да продължат дори повече от една седмица.

За да избегнем или намалим риска от подобен мускулен дискомфорт, е добре да се постараем да сведем до минимум степента на натоварване в първите тренировъчни дни. Увеличаването на интензитета и сложността на упражненията трябва да започне плавно и постепенно, докато тялото и мускулатурата не свикнат с новото темпо. Наред с това не по-малко значение за потушаването на болката, предизвикана вследствие натоварването на мускулните тъкани, както вече споменахме по-горе, оказват и храните, богати на протеини, въглехидрати и други ценни хранителни вещества храни. Кои са те, следва да научите по-долу:

#Конопените семена

25% от конопените семена са изградени от протеин. Само 2 с.л. конопено семе съдържат10 г протеини. За сравнение, същото количество чиа и ленено семе съдържат съответно 4,7 г и 5,1 г. Конопеният протеин е най-добрият протеин, участващ в изграждането на мускулите и в поддържането на цялостното здравословно състояние на организма. Конопените семена съдържат всички незаменими аминокиселини. Освен това, конопеният протеин включва в състава си биологични ензими и добри бактерии, улесняващи трансформирането на аминокиселините в мускулна маса. Той дори има омега-3 мастни киселини, които борят възпаленията.

#Суроватъчният белтък

Суроватъчният протеин доставя на организма лесни за усвояване белтъчини. Усвоява се бързо и лесно, без да натоварва храносмилателната система. Последното е важно, когато спортувате и трябва да приемате повече белтъчини. Суроватъчният протеин има уникалинен аминокиселинен профил. Това е група от 3 аминокиселини (левцин, валин и изолевцин), които са особено необходими при силови натоварвания, тъй като ускоряват възстановяването, намаляват умората и мускулния разпад. Левцинът е в най-високи количества – именно той се счета за основен инициатор на мускулния растеж.

#Продукти със сложни въглехидрати

Медиците съветват спортистите да взимат въглехидрати сред края на всяка тренировка. Те доставят на организма нужния му заряд и енергия, за да се възстанови. Според проучване, участниците, консумирали 100 г въглехидрати след тренировка, се оказали с по-малки увреждания на мускулите в сравнение с участниците, които консумирали плацебо.

#Здравословни мазнини

Изследвания сочат, че омега-3 мастните киселини намаляват значително възпалителния процес, предизвикан вследствие на физическото натоварване. Така те дават възможност на тялото по-бързо да се възстанови и натрупа мускулна маса. Най-добрите храни, богати на омега-3 мастни киселини, са сьомгата, авокадото, кокосовото масло, семената от чиа, ядките.

#Храните, богати на витамин Е 

Те имат свойството да засилват мускулите, подпомагат възстановяването при мускулно увреждане.

#Храни, богати на калий 

Калият помага да запазите мускулната тъкан в добро състояние и дори е способен да предотврати мускулна слабост и болезнени спазми. Калият също така спомага за превръщането на глюкозата в гликоген и, както и за синтеза на мускулния протеин от аминокиселини.

#Яйчeн протеин

Яйцата са невероятен източник на протеини плюс всички незаменими аминокиселини, важни витамини и минерали. В състава на яйцата влиза и витамин D, който има способността да потушава мускулните болки и да стимулира растежа на мускулите.

#Киноа

Една от храните, осигуряващи на организма всички основни хранителни вещества, необходими му за възстановяването на мускулите, е киноато. Една чаша киноа доставя минерали, фибри, антиоксиданти, ензими, всичките девет незаменими аминокиселини и 9 г протеин. Свойството си да се грижи и възстановява мускулната тъкан, киноато дължи на веществото лизин. Именно лизинът помага на мускулната тъкан да расте по-бързо и благодарение на него болката намалява значително.

#Черешовият сок

Черешовият сок притежава мощни противовъзпалителни свойства. Спомага за по-бързото възстановяване на мускулите и стимулира тяхната активност.Черешовият сок е изключително надеждно средство за подпомагане възстановяването след усилени тренировки чрез увеличаване на общия капацитет антиоксидантни. Проучвания, проведени през последните пет години, сочат, че редовната консумация на кисел черешов сок ускорява възстановяването след тренировка, увеличава общия мускулен капацитет по време на състезания и намалява мускулната болка.

#Джинджифилът

Богат на противовъзпалителни съединения, джинджифилът има свойството да намалява мускулните болки след тренировка или мускулна травма. Проучване установило, че ежедневният прием на джинджифил намалява физическата болка в мускулите с 25%.
При участниците, приемали плацебо, не били забелязани никаква промени. Степента на болезненост при тях си оставала все така висока.