Ако не сте се скачали на въже, откакто сте били малки деца, крайно време е да си припомните как се прави. Един от най-бързите и лесни начини за изгаряне на калории е скачането на въже. С него тренирате почти всички мускули на краката, ръцете и торса. За 10 минутна тренировка се изгарят 135 калории, а ако правите 120-140 завъртания в минута ще стопите 1300 калории за час. 

За добра тренировка: заложете на зелено >>

Освен бързата загуба на мазнини и извайването на бедрата тази кардиодейност има и по-дълготрайни ефекти. Според медицинско изследване скачането спомага за подобряване на вестибуларния апарат и редуцирането на стреса. Десет минути скачане влияят на сърдечносъдовата система колкото 12 минути плуване или два сета тенис.

Продължава>>

Треньори съветват, когато скачате на въже да си пуснете любими песни. По този начин времето ще мине много по-бързо и ще увеличите темпото си. Ето още няколко съвета за пълноценна тренировка:
1. Загрейте преди да започнете – скачането на въже силно натоварва стъпалата и коленете. За да избегнете травми, загрейте предварително и започнете с по-леко темпо;

2. Петите не трябва да докосват пода;

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

3. Създайте си режим – за да има очевиден и дългосрочен ефект скачането на въже, трябва да си изготвите режим- например по 3 пъти в седмицата да скачате по 15 мин. Ако целта ви е бързо да свалите излишните килограми увеличете след първата седмица времето на 20-30 мин;

Най-ефективните домашни уреди за спорт >>

4. Сменяйте стъпките – има различни техники за скачане на въже. Когато правите тренировка, редувайте стъпките. Сред основните техники са скачането с два крака, джогинг стъпка, в която единият крак е във въздуха, а с другият се отскача, скачане на един крак.