Ще отслабна!” – това е едно от най-честите обещания, който даваме на самите себе си в началото на всяка година. Но малцина имат ясна визия как точно да постигнат тази заветна цел – как да изберат хубав фитнес център, добър треньор и максимално ефективна програма.

За да вземете възможно най-правилните решения в тези насоки, трябва да отделите известно време за проучване. Проучете какви уреди има в салона, за който възнамерявате да си купите карта и какви са условията в изготвяните от служителите му договори с клиентите.

Ето кои са основните въпроси, на които трябва да отговорите, за да дефинирате точно целите си във фитнеса и мястото, където ще ги изпълнявате:

1. Какви са условията на „специалните оферти”?

С цел привличане на повече клиенти, повечето фитнес центрове предлагат примамливи привилегии за новите си членове. Запознайте се обаче с положението (и цените!), което ще настъпи след изтичане на периода, в който ще се възползвате от „специалните оферти”.

2. Ще се подновява ли договорът ми за членство автоматично?

Трябва да се запознаете внимателно с условията на контракта, който сключвате с итнес центъра, още преди да сте го подписали. Прочетете и написаното с много дребен шрифт в края на страницата!

3. Как мога прекратя договора си?

Да прекратиш какъвто и да било договор често е нелека задача, така че преди да го сключите, уверете се, че сте запознати и с начините за прекратяването му.

4. Какво ще се случи, ако сменя жилището си?

Фитнес центровете имат различни политики по отношение на промените в мястото, на което ползвате техните услуги (смяна на клоновете). Добре е предварително да се запознаете с възможностите да започнете да посещавате различни филиали на салона, в случай че някой ден смените местожителството си и се насочите към най-близко разположения център.

Въпросите, които трябва да зададете на самите себе си:

1. Какви са фитнес целите ми?

Определянето на фитнес целите ви предварително ще ви помогне да изберете най-подходящия за вас център. Ако имате каквито и да било здравословни проблеми, консултирайте се с личния си лекар преди да съставите програмата на тренировките си.

2. Удобно ли е за мен местоположението на фитнес центъра?

Ако салона за тренировки се намира на единия край на града, а домът ви – на другия, но вероятността да посещавате фитнеса редовно се свежда до минимум. Затова изберете най-близкия център, за да не можете да използвате далечното разстояние като оправдание ( най-вече пред самите себе си) за нежеланието ви да тренирате.

3. Мога ли да си го позволя?

Качествените фитнес услуги не са чак толкова достъпно от финансова гледна точка удоволствие. Затова, преди да се запишете за тренировка, помислете внимателно можете ли да си позволите да плащате таксата. Имайте предвид, че с течение на времето разходите ви по това перо вероятно ще се увеличават.

Старайте се да следвате всички съвети, за да не се окаже, че вместо да ви помогне да свалите излишните килограми, фитнесът ще ви откаже от тази идея!