Йогата е известна със своята система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. 

Мнозина от нас се възпират да правят йога, защото си мислят, че не са достатъчно гъвкави. Всъщност тази практика не изисква да бъдем жилави като лиана. Необходимо е само да знаем, кои упражнения са предназначени за физическата ни кондиция. 

Днес, представяме седем лесни и полезни йога упражнения, които ще допринесат за физическия ви и духовен баланс. 

Уверяваме ви, че с времето ще развиете своята устойчивост и сами ще поискате да увеличите трудността на упражненията.

#Започваме с позата "Лотус"

Снимка: Thinkstock

#Продължаваме с тази, която се състои в повдигането и изпъването нагоре на краката в легнало положение. В началото може да ги облягате на стена. 

Снимка: Thinkstock

#Позата Вирабхадрасана или "Поза Войн" подобрява баланса на тялото и увеличава издържливостта. Също така освобождава стреса като успокоява ума и помага за регулиране на сърдечната честота.

Снимка: Thinkstock

#Врикшасана (Поза Дърво) успокоява и установяваравновесие в ума. 

Снимка: Thinkstock

Отпускайки се в тази поза е полезно, тъй като спокойният ум води до стабилно и здраво функциониране на организма. Тази асана може да я осъществявате и с двата крака...

...на земята - тя се нарича "Поза Планина" - основният й принцип е спокойното и регулярно дишане. 

#Тази асана изглежда трудна, но не е. Тя се нарича "Детска поза", защото наподобява начина, по който малките деца лежат. 

Снимка: Thinkstock

Тя подобрява баланса и телесното (вътрешно и външно) равновесия. Изключително релаксираща поза, която ще ви вдъхне спокойствие и мир. 

#Позата "вдяна игла" е вдъхновена от тази на детето. Оказва лек натиск на мускулите на горната част на гърдите, стимулира кръвообращението и опъва мускулатурата.

Снимка: Thinkstock

#Шавасана или разговорно наречената "Поза Мъртвец" е предназначена за края на всяка йога сесия. Може да я осъществявате със или без сгънати крака в коленете. 

Снимка: Thinkstock

Тя осигурява дълбока почивка на тялото. Също така позволява на тялото и дишането да се регулират, което води до цялостно здраве на телесната система.