Какво представляват пасивните упражнения

Сигурно се питате какво точно означава определението пасивни упражнения и как така ще са пасивни, след като са упражнения. Отговаряме ви на момента. Спомняте си всички онези реклами на вибриращи колани и прочее продукти, които въздействат на паласките, бедрата и спомагат за редуциране на телесното тегло в зоните, където се прилагат. Точно това е пасивно упражнение – тялото е в покой, но мускулите се стимулират изкуствено чрез вибрации.

В началото

Най-ранните упражнения от този тип са били прилагани от рехабилитатор върху хора, които са с намалена физическа активност и не могат да се движат. Прилагането на този вид терапия за мускулите е била с цел да се повиши кръвообращението. С течение на времето пасивните упражнения били предписвани след прекаран инфаркт, инсулт и за възстановяване след тежки операции, които предполагат обездвижване и дълга почивка вкъщи.

Ефекти

Постепенно този вид упражнения започват да се предлагат и в редица клубове и фитнес центрове, а днес можем да ги приложим и у дома чрез многообразието от уреди и колани предназначени за тази цел. Стимулирането на мускулите и подобряване на кръвообращението са методи, които засилват метаболизма. По този начин тялото изгаря калории. Когато количеството калории, които са изгорени надвишава това на поетите, то тялото губи от своята маса. При пасивните упражнения обаче количеството на изгорени калории не е достатъчно за да се стигне до забележимо отслабване, пише www.livestrong.com. То може да е по-ефективно ако съчетаете пасивните упражнения с определен хранителен режим.

Ползи

За хората с ограничена мобилност ползите от пасивните уреди за упражнения са очевидни. Тялото и мускулите биват тренирани независимо дали можем да се движим или не. А и рискът от нараняване, счупване и травми е минимален, почти сведен до нулата.

За тези от вас, на които основната идея е да отслабнат трябва да знаят, че ползите от пасивните упражнения нямат същите въздействия, както реалните натоварвания на тялото. Но както специалистите подчертават, уредите могат да се използват за отслабване, но в съчетание с определен хранителен режим. Т.е. няма как да си стоим в къщи, да похапваме чипс пред телевизора, гледайки любимия си сериал и да очакваме уредите да направят чудеса.