Що е то швейцарска топка? Фитбол се нарича и да помага в спорта най обича! Сериозният отговор на тази звучаща по детски гатанка е, че този фитнес уред е подходящ за всяка възраст и това, може би, е най-голямото му предимство. Гигантската топка, с помощта на която се реализират различни упражнения, подобрява координацията и баланса на тялото. Освен всичко, тренировката с голямата сфера е забавна и полезна за здравето. С ниско въздействие е особено върху ставите и не се изисква специална физическа подготовка.  Това е фитнес топката, наричана още фитбол или швейцарска топка.

Тренировките с нея, заради много и различни ползи,  биват наричани от някои фитнес специалисти „интелигентният“ тип тренировка. Всъщност тази гигантска сфера позволява да се реализират серия от упражнения, които дават сила и тонизират мускулите на гърба, корема и ръцете. Хората с проблеми в гръбначния стълб спокойно могат да я използват дори в домашни условия като уред за рехабилитация. Модерните офис мениджъри препоръчват фитбола горещо на своите служители като заместител на традиционния офис-стол.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Основната полза от използване на швейцарската топка е, че упражненията се изпълняват изцяло върху нестабилна повърхност и по този начин цялото тяло се опитва да поддържа стабилност. Именно този тип мускулни контракции подобряват координацията и баланса на тялото. Работата с фитбол е глобална, не се ограничава само до определена област, която искаме да укрепим. Тренировката с фитнес топка е многофункционална и бързо се постигат добри резултати.

Откъде идва идеята за създаване на фитбола? Фитнес топката е създадена в началото на 60-те години в Швейцария и малко по-късно се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Австралия. Гигантската топка започва да се прилага първо във физическите процеси за рехабилитация, но след това навлиза и във фитнес залите. При тренировка  с швейцарската топка се използват  няколко основни позиции и се упражнява едновременно голяма част от тялото.

Кой може да използва фитбола? При упражненията с фитнес топка почти липсва удар на повърхност с повърхност, което я прави подходяща за хора от различни възрастови групи - от деца до зрели хора в чаровната възраст над 70 години. За подрастващите фитболът е особено атрактивна форма за игра. За хората от третата възраст е подходящ заради възможностите да се нагласява според болежките на всеки един. А за начинаещите спортисти – заради лесните и забавни упражнения, които могат да се реализират с тази гигантска топка.
Упражненията с фитбол са особено препоръчителни и за тези, които страдат от болки в гърба и шията. Работата с тази топка предполага, че много от упражненията изискват ортостатичен баланс, което от своя страна означава, че практикуващият коригира лошата поза на тялото, карайки организма сам да търси своето най-правилно положение. Това свойство на швейцарската топка я прави силно препоръчителна и за бременни жени.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Какво е значението на размера на фитбола, който ще се използва за тренировка във фитнеса или у дома? Размерът е от особено значение за правилното изпълнение на упражненията и зависи от височината и теглото на  спортуващия. Преди да си купите фитнес топка се налага да я изпробвате. Седнете върху нея и погледнете дали ъглите, които образуват краката в зоните на таза, колената и глезените са от 90 градуса! Ето и няколко насоки за съотношението на вашата височина с размера на подходящия за вас фитбол: на човек висок 150 см. му кореспондира фитнес топка с диаметър 45см.  Ако обаче сте висок 160 см., то фитбола следва да е с диаметър 50 см. Над 170 см. диаметърът на швейцарската топка трябва да е 60-65 см. Най-важното при избора на фитнес топка е да се чувствате удобно и сигурно, седнали върху нея. Много е възможно, ако не е напомпана достатъчно или пък, ако е много твърда, топката да „изтърбуши" практикуващия от себе си. Именно затова не бива да се пренебрегват правилата за безопасност – подходящ размер на фитбола, 90 градусови ъгли при свивките и достатъчно пространство за упражнения.

Необходимо е също да сте наясно, че физическата работа с фитнес топка е прогресивна. Не бива да се насилвате с трудни упражнения, ако все още сте начинаещи... Най-подходящата линия , която трябва да следвате, е „Лека-полека“.