Докато все още се радваме на слънчеви и почти топли есенни дни, можем да се насладим на активен уикенд със семейството или с близки приятели. Сигурно самите вие или ваши колеги са присъствали на неколкодневни преходи в планината, здравословни ваканции, семинари и тийм билдинг събития, от които се връщат изпълнени с нови сили, мотивирани да се хранят пълноценно и решени да спортуват редовно. Когато здравословния живот е нещо към което цялото семейство се стреми, насладата от него е още по-голяма и добрата форма се постига с лекота. Ако пък все още сте необвързани, привлечете няколко приятели за фитнес уикенд - вместо да се видите за няколко часа, ще прекарате 2 дни заедно.

Нека да видим кои са основните елементи в един пълноценен фитнес уикенд, за да може да започнете с планирането му веднага.

1. Организирайте съмишлениците – независимо дали цялото семейство или пък група приятели и  колеги, замислете компонентите на уикенда заедно. Може да останете в града или да пътувате, за да се откъснете от средата. Съгласете се къде ще отседнете, как ще се храните, какви спортове ще опитате, къде ще се разхождате и др. Гласувайте бюджета, графика и останалите елементи на ваканцията.

2. Осигурете си достатъчно сън. Още в петък вечер си легнете рано – най-късно в 11 вечерта. Не гледайте филми и не работете на компютър до късно – намалете светлините у дома, пуснете релаксираща музика, запалете свещи и затоплете ароматни масла – тялото ви ще е готово за сън. Минимум 8 часа почивка в леглото е нужна, за да се възстановите от деня и за добър хормонален баланс и хубаво настроение.

3. Започнете деня с движение. Независимо дали всички ще опитате йога за първи път, дали ще стартирате деня с разходка в планината, фитнес или плуване, съгласете се да прекарате поне един час заедно в движение. Ако някой от вас спортува редовно, той може да бъде учител на останалите, само не забравяйте, че това не е състезание, а движение за здраве и удоволствие.

4. Закусете здравословно – планирайте чудесна закуска за уикенда и я повторете два дни подред. Включете яйца, сирене, плодове и зеленчуци, зелен или билков чай. Ако постите – опитайте киноа с бадемово мляко. Ако сте в планината, непременно си поръчайте чай от местни билки и домашно приготвено кисело мляко и специалитети. Избягвайте тестените и пържени закуски.

5. Разгледайте забележителности – преди да стане време за обяд, походете пеша и разгледайте забележителности – ако сте в града това може да е изложба, или просто разходка сред исторически сгради и квартали, ако сте на море или планина – може да изберете красив маршрут.

6. Обядвайте лека и свежа храна – супа и салата със сезони продукти е най-добрият вариант. Ако с вас са децата ви, предложете им храни, които не са опитвали и вижте как ще реагират – много деца харесват храната на възрастните повече от т.нар. ‘’детски менюта’’.

7. Планирайте креативен следобед: може да рисувате, да готвите заедно, да наберете цветя и да аранжирате букет, да сглобите къща за птици, да направите компот, да научите оригами или да сглобявате лего – важно е да правите нещо с ръцете си и да го правите заедно.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

8. Преди вечеря отново се движете за един час – може да играете футбол, волейбол или федербал, фризби, боулинг или да потанцувате, различните групови игри са много подходящи за тази част на деня. Може да практикувате и стречинг  - особено ако сутрешните занимания са ви оставили с осезаема мускулна треска.

9. Вечеряйте лека храна – подобна на обяда, но задължително включете белтъчини - например риба или месо. Ако постите, пригответе варива като амарант, киноа или елда, заедно с апетитни зеленчуци. Сервирайте сезонни плодове и ядки за десерт.

10. Преди лягане се потопете в литература, посветена на здравословното хранене или движение – може да почетете на глас и заедно да се забавлявате, обсъждайки новата информация. Колкото и да ви е приятна компанията, не забравяйте да си легнете рано.

Макар и само за два дни, фитнес уикенда може да ви напомни колко приятно е да се движите редовно, да ви накара да усетите повишен тонус и да ви мотивира да се храните редовно и здравословно през идните седмици. Ще се радваме да чуем за вашия фитнес уикенд на страницата на ladyZone.bg и във facebook или в нашия форум. Покажете ни снимки и ни разкажете за преживяванията си, вдъхновете приятели и близки и бъдете здрави заедно.

Със съдействието www.artofrealfood.com