Най-вероятно сте на мнение, че дневната рутина е нещо хубаво. Ще се изненадате колко неща всъщност правите погрешно.

Това, че имате някои ежедневни навици, откакто се помните, не е гарант за правилността им. Ето 9 от нещата, за които повечето хора имат погрешно разбиране:


1. Дишането
Човек вдишва 17 000 пъти на ден, но технически може да бъдат и по-малко. Бавното, дълбоко вдишване идва от диафрагмата. То спомага за намаляване на стреса, кръвното налягане и подобряване на резултатите на спортистите. С правилно, бавно и равномерно дишане, можете да се фокусирате по-лесно и да се почувствате физически добре.

 

2. Взимането на душ
Ако миете косата си ежедневно с шампоан, това унищожава важен за косъма секрет наречен себум. Благодарение на него косата ви има блясък. За да възстанови баланса, организмът произвежда по-голямо количество от този секрет и по-бързо се омазнява косъма. Друга грешка е стоенето твърде много време под душа. Дългият горещ душ прави кожата суха и премахва голямо количество от т.нар. „добри бактерии”.

 

Всичко, което знаете за вашата хигиена, е грешно>>

3. Тренировка
Има доста погрешни възгледи относно тренировките. Дългото разгряване преди тренировка отслабва мускулите. Многото повторения не са подходящи ако искате да свалите килограми. Също така може да преосмислите ежедневните тренировки.

7 мита за фитнес тренировките>>

 

4. Ядене
Закуската не е подходяща, ако искате да свалите килограми. Това се отнася и за консумирането и на прекалено много месо. Навярно не е нужно да споменаваме, че бързото хранене е вредно за организма.

 

Топ 10 на най-вредните храни за детето>>

5. Миене на ръце
Само 5 процента от американците мият ръцете си правилно, така че има голяма вероятност и вие да правите грешка в това отношение. Трябва усилено да триете ръцете си със сапун и вода минимум 20 секунди. Антибактериалните сапуни съдържат химикала триклозан, който може да доведе до резистентност към антибиотици и дори до хормонални промени.

 

6. Сън
Много хора имат проблеми със съня. Това се дължи на неправилна поза и странични влияния. Недоспиването може да доведе до ниска концентрация, трудно запаметяване, здравословни проблеми. За добър сън специалистите препоръчват физическа активност, да не си лягате прекалено късно и да си изключвате телефона.

 

6 неочаквани неща, които диктуват сънищата ни>>

7. Бръснене
Бръсненето не кара косъма ви да порасне по-дебел – това е мит, независимо дали използвате самобръсначка или машинка за бръснене. Важно е да използвате подходящ крем и техника, за да не нараните кожата на лицето, краката и т.н. Специалистите препоръчват да се бръснете вечер, защото след това кожата ви става свръх чувствителна и лесно податлива на странични влияния като вятър, студ, бактерии и др.

Вековната неравна битка с косъма>>

 

8. Миене на зъбите
Не трябва да миете зъбите си веднага след ядене, защото по този начин вкарвате киселинността по-навътре в емайла ви. Изчакайте 30 мин. и първо си промийте устата с вода. Когато си миете зъбите, използвайте мека четка, която е със заоблена глава. Не търкайте прекалено грубо, за да не нараните венците. Тази процедура трябва да трае поне 2 мин.

Специалистът съветва: керамиката и естествената усмивка>>

 

9. Седене
Седенето на едно място повече от няколко часа на ден може да съкрати значително живота ви. Хората, които прекарват повече време в седнало положение, по-често боледуват от диабет и имат сърдечни проблеми. Дори ако работите в офис, правете си кратки почивки, в които да се разтъпчете.