Да се спортува е полезно – това всички го знаем. Но защо да изберем сноубординга? Ако и досега не сте успели да си отговорите на този въпрос, ние ще се опитаме да ви дадем няколко солидни аргумента.

Адреналин
Карането на сноуборд не е като шаха. Без да подценяваме интелекта, който се изисква за арабската игра, рисковете при нея са да заспиш (от скука или много мислене) и да си избодеш очите, клюмайки с глава върху някоя пешка, например.  При сноубординга адреналинът няма да ви позволи да заспите – нито на пистата, нито много часове, след като я напуснете. Ако обичате кръвта да буйства във вените ви, сърцето да тупти яростно (подобно на барабаните на Ямато) и да не можете да си кажете името от вълнение, карането на сноуборд е един от начините да си доставите нужната доза адреналин.

Приливът на ендорфини и надобряването ти при всяко ново спускане ще те накара да се чувстваш като жена със супер възможности (нещо средно между Лара Крофт и Тринити).

Слънце
Знаете ли, че заради продължителната зима във Финландия у населението се поддържат постоянно състояние на лека депресия? Причината – липсата на светлината и топлината на слънцето, заради което нивото на серотонин – хормонът, който повишава настроението и ни прави щастливи, е доста ниско. Вместо да затъвате в негативното състояние повече и повече или пък да търсите помощта на специалист в душевните разстройства – излезте сред природата, качете се в планината и яхнете сноуборда.

Високо в планината сте по-близко до слънцето. Светлината действа като естествен стимулант на доброто настроение. Със сигурност веднага ще се усетите по-жизнени и енергични. Слънчевите лъчи синтезират витамин D в организма ви, а той, от своя страна, укрепва костите. Друго положително действие на Голямата горяща звезда е, че стимулира образуването на еритроцити и антитела. Така се повишава имунната ви система и болестите, заради които колегите ви отсъстват с дни, ще бягат далече от вас. Приятното въздействие на слънцето е препоръчително за хората с ниска телесна маса и страдащите от анемия.

Здраве
Спортът е здраве – едва ли ще се намери някой да оспорва това втърдение. Карането на сноуборд ще ни направи бодри, ще тонизира ленивите черва, ще зазздрави костите, ще подсили имунната ни система, ще укрепне мускулите ни, ще ни подейства успокояващо. Движението на места с по-голяма надморска височина нормализира кръвното налягане. Чистият въздух в планината ни разведрява от черни мисли, отваря апетита ни, прави кожата ни по-свежа и здрава.

Приятели
Колкото по-различно е новото ви начинание от досегашните, толкова по-различни хора ще срещате. Ако досега сте се занимавали с шерване на снимки и статуси във Фейсбук, в планината ще се срещнете с хора със съвсем различни интереси. Може би сред тях е новата ви любов, новата най-добра приятелка, другарчето за театър… Сноубордингът ви позволява да научите повече за една област, която ви е била непозната до момента. И това със сигурност не е само как да пазите равновесие и с каква скорост да се движите. С новите си приятели може да обсъдите екипровката, готините места за пазаруване, намаленията, яките места за спускане, стегнатото дупе на инструктора.

Стегнати бедра и дупе
Като стана дума за стегнати дупета, сноубордингът е незаменим съучастник в постигането на тази цел. Докато се спускате по склона (или се стараете просто да се задържите върху дъската) стягате основно мускулите на бедрата и дупето. Ако на другия ден имате мускулна треска, значи физическото натоварване си е свършило работа. Ако за пръв път се качвате, най-добре използвайте услугите на инструктор или на достатъчно талантлив и търпелив приятел. За да се научите да карате сноуборд добре, ако сте начинаещ, най-добре се запишете на курс с инструктор. Той ще ви обясни основни неща - кой е водещият крак, как се завива, как се спира и, разбира се, как се пада.

Цветни дрешки
Когато сте на пистата за сноуборд е добре да сте облечени не само в подходящи, но и в цветни дрехи, за да ви забелязват всички останали, летящи по склона. Ако от понеделник до петък ходите в офиса със сив пуловер и черни дънки – забравете за тази цветова гама, когато сте в планината. Всъщност дори и да не искате, ще ви е трудно, защото спортните екипи за сноуборд - , които се предлагат в магазините са в искрящи цветове – електриково зелено, бонбонено розово, оранжево, патешко жълто и т.н.

Ето ти още една възможност да обиколите магазините и да оцветите гардероба си.

Е, какво чакате още? Грабвайте дъската и се забавлявайте!

P.S. Ако не стане по традиционния начин, винаги може да седнете върху дърката и да се спуснете с нея, все едно с те с шейна.