Следват пет основни стречинг упражнения, които може да правите след своята тренировка. Те допринасят за плавната транзиция от физическото натоварване към отпускането на мускулатурата.

#Ръцете
След тренировка е редно, преди всичко, да отпуснете ръцете, по дължината на тялото, и да ги разтърсите бързо – по този начин премахвате натрупалото се напрежение. След това вдигнете изпъната дясната ръка и с помощта на другата я приближете максимално до бюста. Същото правите и с лявата.


#Краката
Една от любимите ни позиции е т.нар. “Фламинго”. С това конкретно упражнение разтягате горната част на бедрата и ханша. Застанете изправена разкрачвайки краката на нивото на раменете. След това повдигнете единия крак назад, като с ръка го приближавате максимално до дупето. Добре е при осъществяване на това движение да останете в тази поза поне за 30 секунди. Ако усетите опъване на нивото на мускулите, може да сте сигурна, че го правите правилно. Редувайте краката.

#Гърбът
Това упражнение се състои в плавно навеждане напред. За по-напредналите, краката са събрани, останалите мога леко да ги раздалечат. Както сте в права стойка, започнете постепенно и плавно да се навеждате напред отпускай ръцете и опитвайки се (колкото можете) да докоснете стъпалата. Останете в тази поза поне 10 секунди.


#Позата на "Пеперуда" е много полезна за вътрешната част на бедрата – седнете на земята с добре изправен гръб, изпънете краката след което ги разкрачете и сгънете, така че стъпалата да са събрани. Останете в тази поза за 30 секунди. 

#За да разтоварите коремната област застанете “на четири крака” с добре изправен гръбначен стълб и плавно започнете да го огъвате нагоре и надолу – като котките. Повторете 10 път дишайки равномерно.

и