Фитнесът не трябва да е свързан само с отслабване и преследване на по-голяма издръжливост. Ето пет полезни съвета за по-хармонично развиване на тялото.

1. Излезте от зоната на своя кардио комфорт

Защо: Това е важно за по-добри резултати.

Как: Ако сте фен на дългото, спокойно тичане, разнообразете поне веднъж седмично с по-интензивна тренировка. И обратното – ако тренирате интензивно, починете си с някоя по-спокойна сесия.

Използването на различни мускули за различните видове натоварвания е важно за балансираното поддържане на тялото. Така се избягват и травмите. Изследване от 2015 г. показва, че една сесия с колело седмично подобрява значително резултатите при бягане на 3000 метра. Да не говорим, че си разнообразявате живота и избягвате скуката.

2. Обогатявайте силовата си тренировка

Защо: Мускулите изискват разнообразие.

Как: Заменете машините със свободни тежести и обратното. Друг вариант е да замените пек дек машината с лицеви опори. Променяйте също така тежестите, скоростта и броя на сесиите. Наблюдавайте как тялото ви реагира на различните режими.

3. Измисляйте си месечна фитнес тема

Защо: Често пъти хората подценяват качества като гъвкавост и подвижност за сметка на силовите и кардио тренировки.

Как: Посветете май месец на гъвкавостта, юни на подвижността, а юли на скоростта. Добра идея е да се запишете на курс по йога.

4. Запишете се на спортно състезание

Защо: Това ще ви даде мотивация. Особено ако състезанието е обвързано с някаква благотворителна кауза.

Как: Изберете състезание, което е близо до вашите възможности. Ако никога не сте бягали повече от 3-4 километра, не е добра идея да се запишете за маратон.

5. Правете упражнения, които са само за удоволствие

Защо: Изследване на Reebok в 25 държави показва, че две трети от жените биха правили повече упражнения, ако те са забавни.

Как: Запишете се на курс по зумба или на популярните напоследък занимания „пилони, воали и обръчи”.