Повечето жени прекарват по-голямата част от живота си, опитвайки се да бъдат на диета, за да отслабнат или да поддържат фигурата си. И всички те знаят, че правилният избор на храна, комбиниран с физическа активност, гарантира успех.

Но съществуват и някои бързи малки трикове, които могат да дадат значителни резултати в дългосрочен план. Оказва се, че само за 1 минута можете да направите много за вашата линия.

  1. Използвайте ленено семе – сутрин поръсете зърнената си закуска с 1 лъжица ленено семе или пък го добавете към любимата си салата на обяд или вечеря. Растителните фибри, които се съдържат в него, ще ви помогнат да се чувствате по-сити и ще приемете по-малко калории през деня.
  2. Разредете сока - вместо цяла чаша сок си сипете ½ и я допълнете с газирана вода. Така с всяка чаша ще поемате по 80 калории по-малко, което на годишна база означава 2,5 кг. надолу.
  3. Прочитайте внимателно етикетите - на етикетите на много продукти пише колко калории има в 100 гр., т.е. те не са пресметнати според големината на разфасовката. В пакета може да има 250 гр. от дадения продукт, а отчетените калории да са за порция от 100 гр. На пръв поглед можете да се подлъжете, затова четете внимателно.
  4. Пийте зелен чай преди физичка активност - едно от най-добрите неща, които можете да направите преди тичане или разходка е да пиете зелен чай. Той ще ви помогне да увеличите броя на изгорените калории.
  5. Заменете го маслото със зехтин - вместо да намажете филийката си с масло, използвайте малко зехтин. По този начин ще си спестите 50 калории.
  6. Режете зеленчуците за салата на по-големи парчета - когато си правите салата, вместо да накълцате краставицата и другите зеленчуци на тънки малки парчета, ги нарежете по-едро. Така ще ви трябва повече време, за да ги сдъвчете, а и ще хапнете по-малко от основното ястие. Да не забравяме и че по този начин зеленчуците запазват по-голяма част от хранителните си качества.
  7. Записвайте си колко ядете - ако си водите статистика колко калории приемате, ще контролирате по-добре храненето си. Разбира се, никой не очаква от вас да си водите съвършено точен отчет за всяка калория, важното е просто да записвате какво сте консумирали през деня.
  8. Купувайте храна в малки разфасовки - ако видите, че любимите ви смокини са на промоция и за същите пари получавате по-голямо количество, просто ги подминете. Хората, които купуват по-големи разфасовки, приемат с 45% повече калории.
  9. Преди да отворите шоколада, се раздвижете - ако по никакъв начин не можете да престанете да мислите за вкусния шоколад, който стои в кухнята, направете няколко скока или клякания. Достатъчно е да направите една серия от 12 клека, за да намалите желанието си за ядене. А и по този начин ще припомните на мозъка си за вашата цел да отслабнете.
  10. Замразено грозде за бърз десерт - вземете един грозд и откъснете всички негови зърна. Увийте ги в домакинска хартия и ги сложете в камерата, за да се замразят. След като това стане, ги преместете в пластмасова кутия и всеки път, когато ви се прииска нещо сладко, си хапвайте по няколко зърна.

Имайки предвид, че средно на денонощие сте будни по 950 минути, сигурно ще можете да намерите време за поне няколко от изброените трикове.