Сигурният спокоен сън на бебето зависи от много неща. Резултатите от кампания, поощряваща бебето да бъде поставяно да спи на гръб, показват намаляване с 50% на случаите от внезапното нощно задушаване. Американската академия на педиатрите предлага разширено

ръководство за сигурен и спокоен сън на бебето, както следва:

1.Поставяйте бебето да спи на гръб до 1 година. Няма лошо, ако по време на съня бебето само се извърти или обърне, тогава вие отново го поставете да легне на гръбчето си.

2.Направете детското легло по-сигурно място. Поставяйте бебето да спи върху твърдо дюшече с плътно опънато чаршафче. Използвайте детско креватче - стационарно или подвижно, което да отговаря на сегашните стандарти. Не превръщайте спортната детска количка, люлеещия се стол или седалката на автомобила в място за редовно заспиване на бебето.

3. Извадете от креватчето плюшените играчки, допълнителните възглавнички и одеалца. Оставете покривката на леглото настрана.

4. Спете в една стая, но бебето да бъде в своето креватче. Може да го кърмите в своето легло или да го успокоите в прегръдките си, но преди то да заспи го поставете в креватчето.

5.Не претопляйте бебето. Мислете как вие се чувствате комфортно при съответната температура в спалнята, а на бебето поставете само един слой дрешка или завивка допълнително.

6.Предлагайте биберон. Ако кърмите бебето, предложете биберон след като навърши 1 месец. Опасно е биберонът да се постява на връв.

7.Не пушете и не позволявайте други да пушат около вашето бебе, както и в стаята, където то спи.

Разкажете тези правила на всеки, който гледа вашето бебе. И бъдете уверени, че това е най-добрият начин за осигурявяне както на неговия добър сън, така и на вашето спокойствие и здраве.