Сос "Холандезе”

Холандският сос е подходящ е за гарниране на яйца по бенедиктински, задушени аспержи, гъби, риби, омари. За приготвянето на сос "Холандезе" са необходими следните съставки:

  • 200 г масло
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 4 яйчени жълтъка
  • Бял пипер и сол на вкус

Рецепта е за 6 порции:

Маслото се разделя на три части. Разбиват се жълтъците и се добавя лимоновият сок. На водна баня се разтапя 1/3 от маслото. С енергично бъркане се добавят жълтъците с лимоновия сок. Прибавя се и втората трета от маслото. Веднага щом се разтопи, се добавя и останалата част. Накрая се подправя с щипка бял пипер и сол на вкус.