Солта се явява най-значимата причина за наднормено тегло. Световната здравна организация препоръчва сол (натриев хлорид) до 5 г дневно. Чрез традиционната кухня ние консумираме около 20 г дневно готварска сол. В миналото тя е била основен консервант за по-дълго съхранение на храната.

Концентрацията на натриевия хлорид в кръвната плазма е 0,9% и нито частица повече. "Всяко допълнително завишаване на натрий в храната кара организма да разрежда отровата до достигане на безопасното количество 0,9%. Това се постига, като кара човек да пие вода, в резултат на което се стига до оток на тъканите”, пише д-р Георги Гайдурков в книгата "Горещи теми в храненето”.

Солта задържа едновременно с водата и токсините в тялото.

Това променя цялата обмяна на живите клетки - причина за високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания, косвено и за остеопорозата, защото натрият измества калция.

Изходът е в използване на диетична калиева сол.

Употребата на калиевата сол е протипоказана само при остра и хронична бъбречна недостатъчност.

Употребявайте повече подправки вместо сол,

например лимон, чесън, лук, лют пипер, магданоз, копър, джоджен, чубрица, сминдух, копърово семе, кориандър, джинджифил, шафран, куркума, ким и др.

Четете опаковките и на сладкишите, защото дори и в тях често има добавена сол.

Консумирайте много сурови плодове, зеленчуци и техните сокове, за осигуряване на достатъчно богат спектър от соли.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

В съвременната ни кухня

присъстват в изключително голямо количество растителните и животински мазнини. Те са основна хранителна съставка, но термично преработени, мазнините дават едни от най-силните токсични вещества за организма - акролеини, алдехиди, кетони, дори иприт. "Тези отрови принуждават организма да приема излишни течности, за да ги разрежда и обезврежда. Когато това се повтаря ежедневно, ние натрупваме трайни излишни килограми. Това е механизмът на наднорменото тегло!”, пише д-р Гайдурков.

Естествените източници на полезни мазнини са ядките и семената.

Лесна за приготвяне е домашната майонеза от пасирани зелени обезсолени маслини.

Към ястията след термичната им обработка може да се добавя студено пресован зехтин.

Кравето масло днес е реабилитирано от диетологията.

При едно условие, да не се подлага на термична обработка, а да се прибавя към готовото топло ястие. 

За поддържане на нормално тегло си въведете един разтоварващ ден в седмицата за освобождаване на тъканите от натриевия хлорид чрез консумация основно на плодове и зеленчуци, без сол и без мазнини.